Да се насладим на две уникални изложби

Жул Паскин - "Младо момиче", Париж, 1910, туш
Снимка: Софийска градска художествена галерия

Крeмена Димитрова

Често пъти гордостта и патриотизмът ни имат нужда от имената на големи колоси и таланти, прочули се по света, но запазили българския си корен в биографията. Веднага се сещам за Елиас Канети и Жул Паскин. И единият, и другият са свързани с река Дунав, една европейска река, по която и двамата са тръгнали, напускайки завинаги България, но прославили я с богатото си творчество.

Този месец имаме щастието да видим една изключително представителна за многообразния талант на Жул Паскин изложба със заглавие "ЖУЛ ПАСКИН – от Видин до Париж". Селекцията може да бъде разгледана до 21 ноември в Софийската градска художествена галерия (ул. "Гурко" 1, раб. вр. пн-сб 10,00-19,00, нд 11,00-18,00, пн: почивен ден), а неин куратор е Мария Василева.

Малцина знаят, че истинското име на бележития художник е Юлиус Мордекай Пинкас. Той е роден на 31 март 1885 г. във Видин и за сравнително краткия си живот твори в някои от най-активните световни центрове – Виена, Мюнхен, Берлин, Париж и Ню Йорк. С творбите си Жул Паскин вдъхновява и влияе, както на съвременниците си, така и на поколения художници след него. Изкуството му е неотменима и важна част от случващото се през първата половина на 20 век.

В експозицията са показани всички страни на богатия талант на Паскин – рисунки, илюстрации, карикатури, колажи. Художникът от Видин не се затваря в рамките на един жанр, а напротив – пробва въможностите на всички основни видове и техники: голо тяло, портрет, композиции по библейски и митологични теми, еротични рисунки, илюстрации, пътеписни скици и т.н. Силно впечатление правят еротичните рисунки, които дори могат да стреснат някои пуритани. Излъчването като атмосфера на картините на Паскин, особено тези от парижкия му период, доста напомнят това, което сме виждали у Лотрек, Моне, Дега.

Еднакво силен в щриха и в колорита, Паскин се запомня с особената динамика на линията и мекотата на формите. При него, като че ли плътта надделява с пищност и виталност, целейки да провокира жадното за красота око на зрителя. Дързък, ироничен и свободен е геният на художника, който ще продължава да ни вълнува с вечното си изкуство.

За любопитните ценители на световното изкуство на големите майстори през ноември Софийската градска художествена галерия предлага една малко позната част от творчеството на големия Франциско Гоя, а именно изложбата с гравюри "Ужасите на войната". Можете да видите експозицията до 8 декември, на втория етаж на галерията благодарение на Испанския културен център "Сервантес" и усилията на куратора Хуан Бордес.

Този цикъл се показва за първи път в България и е създаден от великия испански художник като акт на пацифизъм. С него Гоя се обявява срещу варварството на двете страни в един военен конфликт. Става въпрос за Испанската война за независимост (1808-1814), избухнала като реакция срещу нашествията на френския император Наполеон.

До момента изложбата е гостувала в различни центрове на Институт "Сервантес" по света като Токио, Пекин, Ню Делхи, Варшава, Краков и др. Последната точка от пътуването е в София. В експозицията са включени 82 гравюри, които илюстрират не само разкази за реални събития с безспорна достоверност, но и са натоварени с по-общ критически заряд. В част от гравюрите Гоя изобразява преживяването на войната по улиците на Мадрид, показвайки ужасите на гладната 1811 г., описвайки войната чрез отражението ѝ върху всекидневния живот на хората. Има няколко сюжета обаче, които се отличават с малко по-символичен, а не документален характер. Чрез тях художникът на Герника се фокусира върху политическата обстановка в следвоенния период в Испания.

За по-голямо въздействие и за да може зрителят да си състави по-подробна представа за преживяванията на войната към гравюрите са изложени и фотографии, които не са просто репортаж за събитията, а по-скоро свидетелства за последствията ѝ върху човека.

Ако искате да блеснете с познания и стил, вижте тези изложби и разкажете на приятелите си за нещо по-вълнуващо от ежедневния бит и клюки. Опитайте се да преживеете две различни епохи от живота на Европа - Сецесиона и бохемството при Паскин и ужасите на войната при Гоя, поглеждайки ги през очите на двама от най-големите художници.

* Повече за изложбите вижте тук и не забравяйте, че за посещенията вече се заплаща вход, но в четвъртък - можете да направите това безплатно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти