Бижутата ви живеят втори живот

По-бляскави не могат и да бъдат
Снимка: БГНЕС

Ваня Цветанова

''Диамантите са най-добрите приятели на всяко момиче'', изпява Мерилин Монро във филма от 1953-а с нейно участие ''Джентълмените предпочитат блондинки'' (Gentlemen prefer Blondes).

Чудесно е да ги притежавате в личната си колекция, но дори и бижутата от по-евтиния калибър могат да съберат овации по ваш адрес, стига да знаете някой и друг трик за тяхното поддържане в ослепителен вид.

Златна есен и сребърни звезди
1
. Сребърни и златни украшения (но без камъни по тях) се мият със сапунена вода, в която е капнат малко амоняк. Верижките и герданите пък е най-добре да се навият на дъсчица, след което се изтъркват с вода и сапун. За да е пълен ефектът се изсушават в нагрята кожа, която ще поеме влагата (или по-простият вариант е да ги попиете с мека кърпа).

2. Бижутата от благородни метали, но с камъни ще придобият нов живот, щом ги намажете с каша от тебеширен прах и спирт или с пепел от цигара и спирт. След това се трият с хартия и отново се излъскват с кожа. Ако пък са много зацапани, най-напред се изплакват с вода и амоняк (на 1 литър вода се слага 1 лъжица амоняк).

3. Златни верижки, гривни и брошки заблестяват на мига, в който ги сложите в разтвор от чаша оцет и пълна супена лъжица сол.

Кехлибарената стая
Аксесоарите от тази смола се почистват най-ефикасно с парче мек плат потопен в смес от сапунена вода и амоняк.

Фина дантела от филигран
Всички онези филигранени бижута, които приличат на изкусни бродерии се привеждат в изряден вид със сода бикарбонат и заливка от кипяща вода. След това се търкат с четка за зъби, изплакват се добре и се полират с памук. За невероятен отенък се доверете на магнезий (купен от аптеката), с който да изтъркате любимите накити за триумфален финал.

Бряг на слоновата кост
Предметите от слонова кост се чистят с хладка вода и сапун или само с мляко. Ако материята е пожълтяла се наняся бензин, а после се измива с кислородна вода.

Перла №5
Тези перлени огърлици идващи от океанското дъно се мият със студена вода и се натриват с тебеширен прах. Никакъв сапун, моля!

Тюркоазени очи
Бижутата с такива камъни не се оставят на слънчева светлина и не се затварят херметически, защото губят от наситеността си.
Герданите от полускъпоценни камъни пък се съхраняват в кутийки, подплатени с кадифе и изолирани един от друг.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти