Безопасна ли е козметиката, която ползваме?

Безопасна ли е козметиката, която ползваме?
Снимка: Thinkstock

Боряна Златева от blog.organicshop.bg разказва за съставките в козметичните продукти, дали те наистина са безвредни и как да познаем опасните компоненти. Боряна е специалист в областта на грижата за кожата с био козметика и помага на стотици жени да се грижат за красотата си. Тя е един от основателите на първия онлайн магазин, специализиран за био козметика в България.

Преди да започна да се занимавам сериозно с био козметика, си мислех, че всички съставки в козметичните продукти са подробно изследвани и напълно безвредни. В крайна сметка зад повечето от тях стоят огромни мултинационални концерни с многогодишни истории, обороти от милярди долари или евро и внушителни научноизследователски звена.

Оказа се, че реалността е доста по-различна. Всъщност, козметичната индустрия е една от най-слабо регулираните и се разчита основно на добросъвестността на производителите. Има химикали, които са забранени за влагане в козметиката и продуктите за лична хигиена, но на практика никакъв държавен орган (и то не само в България) не следи активно какво точно има в продуктите.

Нарушенията се откриват по сигнал или при случайни проверки. По данни на Environmental Working Group – авторитетна американска неправителствена организация, която се бори за чиста околна среда, в това число и за свободна от вредни химикали козметика – в производството на козметични продукти се използват над 10 000 химични съединения, а всеки от нас ежедневно се излага на повече от 100 различни химикала чрез козметиката, която използваме.

Това само по себе си звучи внушително, но по-притеснителното е, че някои от тези съставки са известни карциногени, други могат да предизвикат алергии, хормонални увреждания или да доведат до репродуктивни проблеми.

През последните няколко години парабените (синтетични консерванти, които могат да се открият във всички видове козметични продукти) вече се сдобиха с печална слава.

Парабените позволяват на крема ви за лице да оцелее в шкафа месеци и дори години наред, но също така проникват в организма през кожата, когато използвате такива продукти. Те имитират действията на някои хормони в тялото и могат да доведат до ендокринни нарушения.

През 2012 г. бяха публикувани резултатите от изследване, проведено от екипа на молекулярния биолог д-р Филипа Дарбре от Университета в Рийдинг. При изследване на общо 160 проби от 40 жени, заболели от рак на гърдата между 2005 и 2008, в 99% от тъканните проби е открит поне един вид парабен, като в 60% от пробите са открити 5 вида. За щастие все повече производители на козметика избягват да влагат парабени в продуктите си, но те не са забранени и все още присъстват в много тях.

Парабените обаче далеч не са единствените химични съставки, които е добре да избягвате. Натриевият лаурил/лаурет сулфат (sodium lauryl sulphate/sodium laureth sulphate или SLS/SLES) е изключително разпространен пенлив агент, който можете да откриете в пасти за зъби, душ гелове, шампоани, измиващи и почистващи продукти за лице и много други.

Той също може да доведе до ендокринни смущения и е силно дразнещ за чувствителната кожа, тъй като е много агресивен и разтваря защитния хидролипиден слой. Ако кожата ви се пресушава лесно или страдате от чести раздразнения, прегледайте състава на козметиката си – много е вероятно виновникът да е именно съдържащият се в продуктите натриев лаурил сулфат.

Едва ли сте предполагали, че в козметиката ви може да има формалдехид. Той обаче може да е част от състава на продукта или да се отделя от някои консерванти като кватерниум-15, които освобождават по малко формалдехид за продължителен период от време. Така се предотвратява развитието на микроби в козметичните продукти по време на съхранение и употреба.

Формалдехидът може да се открие като съставка в лакове и втвърдители за нокти, лепила за изкуствени нокти и мигли, гелове за коса, продукти за лична хигиена, грим, както и в продукти за кератинова терапия за косата, дори в някои бебешки продукти, като шампоани, сапуни и гелове за баня.

Формалдехидът има дълъг списък от вредни ефекти - токсичен е за имунната система, предизвиква дразнене на очите и дихателните пътища, може да доведе до алергични реации и дори да причини рак.

Ориентирането в състава на козметичните продукти не е лесно - названията най-често са на латински, а и за най-любознателния потребител е невъзможно да запамети кое е синтетичен химикал и кое латинско название на растителен екстракт.

За да ви помогнем в избора на безвредна козметика, сме съставили джобен наръчник с десет от най-разпространените вредни съставки, който можете да си изтеглите напълно безплатно ТУК!

Другият начин да избегнете вредните съставки, е да търсите натурални и био козметични продукти, обозначени с логото на някоя от големите сертифициращи организации, като ECOCERT, BDIH, NATRUE, USDA, Soil Association.

Пазарувайте козметиката си информирани!

Автор: Боряна Златева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти