Масови заблуди за козметиката

Красивата кожа, в която живея
Снимка: Thinkstock

Вероятно всеки е чувал думите "киселинно-алкален баланс" (по-познат като рН). Но какъв трябва да бъде той, за да оптимизираме състоянието на кожата ни.

Практиката сочи, че сред хората битуват няколко основни заблуди, а последиците от неправилно подбраната козметика имат съвсем различен от желания ефект, пише "Здраве.bg".

Заблуда №1: Kиселинно-алкалният баланс на кожата е равен на 5,5
Всъщност по норма рН на кожата варира от 4,5 до 5,5. Ако кожата ви е склонна към омазняване, рН вероятно се приближава към 5,5, а ако е суха – може да е и 4,4.

Заблуда №2: Сапунът с правилно рН може да регулира киселинно-алкалния баланс
Всеки един сапун, колкото и да е прехвален в рекламите, променя рН на кожата в алкална посока. Освен това той разрушава епидермалните липиди – основните структури на роговия слой, които възпрепятстват изпаряването на водата от клетките. В резултат на това кожата губи своята защитна липидна (мастна) мантия, а това води до обезводняване. Влагата намалява под нормата, кожата започва да се бели и се появява усещане за стегнатост.

При всеки човек киселинно-алкалният баланс на кожата се възстановява по различен начин. Това зависи от производството на пот и кожните мазнини. Потта съдържа сол и микроелементи, които променят рН в киселинно направление, а кожните мазнини точно обратното – правят кожата по-алкална. Няколко часа след измиването със сапун - рН се връща към своята норма.

Най-често на промените на киселинно-алкалния баланс реагира чувствителната кожа. При нея е нарушен синтезът на епидермалните липиди и тя има тънък рогов слой, който не изпълнява достатъчно добре защитните си функции.

Заблуда №3: Трябва да се избира козметика с рН 5,5
Това може да е вярно, но само понякога. Ако козметичното средство има рН под 4,5, то ще предизвика раздразнение и зачервяване у хората с тънка и чувствителна кожа. В този случай наистина трябва да се използват козметични средства с рН 5,5. Но това рН не е подходящо за хората с мазна кожа. Повечето бактерии, живеещи в кожата, предпочитат алкалната среда – именно тя е присъща за мазната кожа. Това обяснява и защо именно хората с мазна кожа страдат по-често от пъпки. За да се нормализира киселинно-алкалният баланс на мазната кожа, трябва да се използват препарати с рН 4,0-4,5. С тази цел могат да се правят маски със сок от лимон или млечна суроватка.

Заблуда №4: Винаги трябва да се търси козметика с надписа "рН - балансирано"
Това не е задължително. Когато се правят изследвания на всеки един нов козметичен продукт, се изучава и неговото влияние върху киселинно-алкалния баланс. В продажба се пускат само тези средства, които не променят рН – в противен случай те ще увредят кожата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти