3 сигнала, че колегата ви е енергиен вампир (и как да се справите)

Енергийните вампири източват енергията на хората, просто като говорят с тях. И много от нас се сблъскват с такива хора на работата си.

„Енергиен вампир“ отдавна е популярен термин в поп културата, описващ някой, който е изтощителен и натоварващ.

Предизвикателството с енергийните вампири на работа е, че не можете напълно да ги игнорирате – особено ако са във вашия екип. Но има доказани стратегии да ги победите и да си запазите времето и енергията, обяснява психологът д-р Райън Хоуес пред huffpost.com.

6 неща, които неусетно изсмукват енергията ви

На първо място е важно да разграничим досадния колега от енергийния вампир. Тук психолозите посочват 3 основни сигнала, че си имате работа с втория тип.

Най-големият знак, че вашият колега е енергиен вампир, е как ви кара да се чувствате.
От техния начин на говорене до темите, които обхващат, енергийните вампири не просто изтощават жертвите си по свой начин – те прилагат различни тактики, за да източат физическата и умствената енергия на околните.

Те могат да приемат различни форми:

  • човек, който задава твърде много натрапчиви лични въпроси;
  • човек, който винаги изглежда, че има ужасен ден и иска всички да се присъединят и да се оплакват с него;
  • човек, който разказва дълги истории, които никога не изглеждат да имат край.

Ако се чувствате уморени, след като общувате с тях, и откриете, че се страхувате от следващия път, когато ще се сблъскате с тях, може да си имате работа с емоционален вампир.

колеги
Снимка: iStock

Нормално е понякога да имате скучни или социално неудобни моменти с колеги, но взаимодействието с енергиен вампир е по-натоварващо, посочва Хоуес.

8 начина да възстановим енергията си за 5 минути

„Някои от моите клиенти говорят за чувството, че им е трудно да се фокусират и да останат мотивирани след среща или разговор с такъв човек. „Това може да ги накара да се почувстват ядосани, разочаровани или твърде изтощени, за да им пука.“

Друг голям знак е, ако тези хора никога не искат да чуят решение на своите оплаквания.

Енергийните вампири също могат да влизат в ролята на вечната жертва. Въпреки че искат да говорят с вас за всякакви проблеми, всичко, което предлагате като решение или начин да помогнете, според тях няма да проработи.

Прекомерното споделяне и воденето на последователни едностранчиви разговори също е червен флаг.

Енергийните вампири са хора, които са много самотни. Възможно е те да нямат много реални, взаимни връзки в живота си.

Ето защо може да ги чуете непрекъснато да говорят за личния си живот и проблеми, без да осъзнават как се чувстват другите. В тези случаи споделянето не идва и от двете страни, а само от тях.

► „Не пилейте енергията си в негативни ситуации“: притча за седемте могъщи думи

Ще забележите, че не е задължително да задават много въпроси за вас. Те не показват, че ги е грижа твърде много за това как се справяте, или какво се случва с вас, като в крайна сметка се чувствате изтощени.

Затова, ако се притеснявате, че може вие да сте енергийният вампир, помислете колко време прекарвате в разговори с колеги и за това колко в крайна сметка споделят в замяна. Ако винаги е едностранчиво във ваша полза, това може да е потенциален знак, че вие ги изтощавате.

При всички случаи поставянето на граници при непродуктивно и токсично общуване на работното място е много важно. Разберете в галерията какви са съветите на психолозите в такива ситуации:

Как да се справите с енергийните вампири в офиса

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти