10 съвета как да се чувствате по-добре на работа

10 съвета как да се чувствате по-добре на работа
Снимка: Thinkstock

Работата краси човека, а и освен това е от жизнено важно значение за нас, защото ни осигурява доходи, чрез които оцеляваме.

Повечето хора се оплакват от работата си или от условията, в които я извършват. Има и щастливци, за които работата е удоволствие и обичат работното си място.

Когато работите в офис обаче и задълженията ви са свързани предимно със стоене пред бюро и пред компютър, работата не само ви изморява, но и може да навреди на здравето ви.

Вижте 10 лесни съвета как да се чувствате по-добре в работни условия.

1. Пийте повече вода. Добре е да имате винаги чаша вода на бюрото си. Температурата в офисите често пъти не е оптимална и това води до дехидратация.

2. Намалете кофеина. Обичайното нещо сутрин е да изпиете чаша кафе, отивайки на работа. Това се повтаря и следобед на по кафе с колеги, а понякога и вечер.

Кафето не само обезводнява, но и влияе зле на съня. Ако обаче сте пристрастени към кафето и не можете да се откажете толкова лесно от него, опитайте да го замените с безкофеиново.

3. Хапвайте обяда си бавно. Бавното хранене е по-полезно, отколкото скоростния обяд на крак. Освен това е хубаво най-голямото хранене за деня да бъде на обяд, а не вечер, тъй като тялото ви има време да усвои храната.

4. Излизайте на въздух. Вместо да хапвате обяда си на бюрото, излезте навън. Свежият въздух ще ви разведри, а и ще се откъснете за малко от компютъра.

Разпределянето на задачите ви за деня също е добра възможност да се поразходите, преди да се захванете за работа.

5. Спете. Все повече изследвания акцентират на това, че добрият сън е особено важен за това да сме здрави и ефективни. Дори една кратка дрямка може да ви помогне да се почувствате по-енергични. Затова, ако имате възможност, подремвайте в обедната си почивка.

6. Ставайте по-често. Седенето на стол не е естествена поза за тялото и влияе зле на вътрешните органи.

Мускулите в областта на стомаха и гърба се натоварват повече, когато стоите прави, а напоследък набират популярност бюрата, пригодени за работа прав. Ако не можете да избегнете седенето, пробвайте да разтягате мускулите на краката си, докато сте на бюрото.

7. Използвайте стълбите вместо асансьора. Освен ако не работите в 16-етажна сграда, качването по стълбите винаги е за предпочитане, защото ще се раздвижите и ще натоварите леко ставите си.

8. Изключвайте компютъра и мобилните си устройства вечер. Ако ги оставите включени, все ще има нещо, за което да се сетите да проверите, или някой ще ви потърси. Това ви разсейва и отнема от времето ви за почивка.

9. Давайте почивка на очите си. Докато стоите пред компютъра си, поглеждайте и в по-отдалечени точки на стаята. Смяната на фокусното разстояние е добра почивка за очите. 

Не забравяйте да мигате често. Мигането овлажнява очите, а когато взирайки се в екрана, забравяте да го правите, очите се изсушават и се изморяват по-бързо.

10. Помагайте на другите. Здравето е свързано не само с тялото, то се влияе и от това как се чувствате. Доказано е, че алтруистичните постъпки подобряват настроението и общото състояние.

Така че, когато можете, помагайте както на колегите си, така и на другите хора около вас.

Четете още:

Какво може да ви причини 8-часовият работен ден

Малки хитрини за по-добра концентрация

Съвети при постоянно чувство на умора в офиса

Да поговорим за болките в гърба

За да не затлъстеем на стола пред бюрото

Редактор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти