Съвети при постоянно чувство на умора в офиса

Съвети при постоянно чувство на умора в офиса
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Офисът е мястото, където прекарваме най-много време през съзнателната част от деня.

Всяка Edna от нас, която е работила или в момента гради кариера в офис, е наясно, че понякога колкото и усилия да полагаме, в дадени напрегнати моменти умората просто си казва думата, особено когато не сме се възползвали отдавна от отпуск.

Множество изследвания вече доказаха, че пролетната умора, за съжаление, не се проявява само през пролетта – а е перманентно усещане на отпадналост през цялата година – в резултат на монотонното ежедневие и неправилната грижа за самите нас, в процеса на работа.

Затова решихме да ви предложим 4 безотказни начина да се справите с това непрестанно унило чувство, което обзема вас и колегите ви:

✔ Започвайте деня си с вода с лимон. Ако тази напитка ви е прекалено кисела, добавете чаена лъжичка мед – за сладост и здраве. Пийте тази чудодейна комбинация сутрин, на гладно и поне 15 минути след това не похапвайте нищо, за да може дозата енергия да подготви тялото ви за работния ден в офиса. Опитайте утрото ви да стартира по този начин в период от поне  7-10 дена, за да почувствате разликата, а именно край на изнемощялостта.

Заедно с водата с лимон, набавяйте си витамини. Мнозина смятат, че единствено през зимата трябва да подсилваме имунната си система с допълнителна енергия, но това важи със същата сила и за лятото. Дали ще похапвате плодове, или ще се доверите на медикаменти, решавате вие.

✔ Раздвижвайте се периодично. Това, че работите в офис, на стол и пред компютър, не ви оправдава да стоите седнали през целия работен ден. Предвидете си няколко кратки 5-минутни почивки, в които да смените позата на тялото – станете, изпънете се хубаво, раздвижете по-динамично краката и ръцете, завъртете бавно главата от врата.

Подобни хитрини ще ви заредят бързо както физически, така и психически. Ако се срамувате да правите подобни упражнения пред колегите си, най-добре се опитайте „да заредите“ с идеята си и тях. Ще видите как след седмица всички, включително и началникът ви, ще прави тази ефективна офис гимнастика.

✔ Създайте настроение около вас. Често офисните пространства са прекалено едноцветни и затормозяващи, без изглед към прозорец, с наситена изкуствена светлина през целия ден. Затова не можете да направите по-голямо добро за самите себе си от това да внесете цветове и характер в тях, поне на вашето бюро, около вашето работно „гнездо“.

Декорирайте си сами саксия, посадете си цвете, което ще вирее и в затворено помещение. Облепете обкръжаващите ви предмети с цветни лепкави бележки, на които предварително сте описали думи, цитати и мисли, които ви вдъхновяват, или пък напишете целите си, които желаете да постигнете в близко бъдеще. Това определено ще разнообразява ежедневието ви и няма да ви позволява да изпадате в състояния на непрестанно изтощение, без реална причина за него.

✔ Носете винаги под ръка освежаваща козметика. Особено през лятото. Ако се почувствате унили и в състояние, близко до задрямването с отворени очи, отскочете до тоалетната и отделете няколко минути за вашата специална офис спа терапия – пръснете няколко капки от любимия си парфюм по шията и китките, преминете с мокра кърпичка в зоната на подмишниците и след това нанесете рол-он или спрей дезодорант с ободряващ аромат.

Освен че веднага ще се усетите по-ведри, ще ухаете прекрасно и ще се почувствате по-специални за това, че сте отделили време за себе си.

Споделете тези съвети и с колегите си. Сигурни сме, че позитивната нагласа към живота и света, дори на „офис ниво“, е заразна и се разпространява със скоростта на светлината.

Ще ви разкрием и Edna последна тайна като бонус, а именно допълнителният 5-ти съвет. Почивайте си! Няма ефективна работа без ефективна почивка. Затова вземайте отпуск по-често. Дори да не е цяла седмица, а ден-два, съчетани с уикенда, ще ви се отразят добре. А току виж се окаже, че именно това е разковничето за справяне с перманентното чувство на умора в службата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти