Кога разводът е най-болезнен

Развод ми дай и повече не ме мъчи
Снимка: netinfo

Оказва се, че разводите между 35- и 41-годишна възраст се преодоляват най-трудно, според изследователи от университета в Мичиган. В проучването са участвали 1282 мъже и жени на възраст от 25 до 83 години, които са били наблюдавани в период от 15 години. Оказало се, че точно тези, развели се между 35 и 41 години, имали много по-лоши здравни показатели в сравнение с техните връстници, които не са преживели подобно лично стечение на обстоятелствата.

Въпросното изследване доказало също, че индивидите, родени след 1950-та, много по-трудно се справят с разтрогването на брака си от хората с 10 години по-голямо ЕГН. Учените споделят мнението, че по-възрастните хора и тяхната житейска опитност им помага по-лесно да се съвземат след такава емоционална драма в сравнение с младите, въпреки че при вторите разводът е преобладаващо явление.

Все пак не бива да се пропуска и фактът, че при по-предишни поколения женитбата и здравият семеен съюз са били доста по-силно застъпени като семейни ценности за разлика от съвременните генерации.

Експертите не са напълно сигурни дали конкретно разводът е причина за по-бързо влошаващото се здраве, а най-вече го отдават на това, че промяната и несигурното бъдеще са нещата, които предизвикват сериозен стрес и могат да отключат редица болестни процеси.

"Добре е семейството и приятелите да подкрепят младите двойки, преживели развод, а ако емоционалният срив се задълбочи е редно да се направи консултация със специалист", коментира британският адвокат по бракоразводни дела Аманда Макалистър.

Тя допълва още, че по-възрастните хора, които са останали дълго време женени само, за да задоволят остарелите разбирания, въпреки неприязънта си един към друг, са страшно удовлетворени от развода си, защото в днешно време той се приема като нещо съвсем естествено за разлика от миналото.

"Често имам казуси, които наричам "сребърни разводи", защото са се случили след 25 години неуспешен брак и потърпевшите се чувстват прекрасно след бракоразводното дело, тъй като вече спокойно и мирно могат да се разделят, а не да се преструват на щастливо семейство заради нечии архаични предразсъдъци", заключва Макалистър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти