Сексолозите говорят: Пречи или помага порното на отношенията ни в спалнята

Порнографията е една от най-разпространените форми на развлечение в днешно време, но какво е влиянието ѝ върху романтичните връзки? Според експертите, порното може да има както положителен, така и отрицателен ефект върху отношенията в една двойка.

Стереотипът за порнографията е, че тя е предназначена за необвързани мъже, които сърфират в мрежата винаги, когато са самотни, което от своя страна свидетелства за факта, че това е единственото забавление за преодоляване на самотата. Но реалността е, че хората, които имат постоянни връзки, също консумират порно, което поставя въпроса дали порнографията влияе върху качеството на връзката им.

Какво жените искат да кажат на мъжете относно секса, но си премълчават

Популярните медии предупреждават младежите срещу пристрастяването към порно, тъй като тази индустрия може да доведе до това мъжете да гледат на жените като на предмет и да очакват от тях да се държат като порно звезди. Но проучванията стигат до заключението, че повечето млади мъже и около половината от жените смятат, че гледането на порнография не вреди на връзката им.

Експертите от сексологичната клиника Gautam Clinic засягат някои от основните неща, които трябва да имаме предвид за влиянието на порнографията върху романтичните връзки.

секс
Снимка: iStock

Несъгласието между мъжете и жените

В повечето случаи мъжете и жените показват несъгласие по два въпроса: първо, как се консумира порно, т.е. самостоятелно или с партньор, и второ, честотата на консумацията му. Младите мъже обичат да гледат порно доста често. Освен това техният избор обикновено е различен от този на по-възрастните мъже и жени. На някои може да им харесват по-екстремни сцени с всякакъв вид унижение. От друга страна, по-възрастните мъже най-вече обичат да гледат порно с партньорките си и предпочитат неща, показващи случаи, в които жената във филма е изпълнена с желание и се наслаждава на всяка част от действието.

Разбиране на ефектите на порнографията върху една връзка

Време е да помислим дали консумацията на порнография наистина е толкова безобидна, колкото хората си мислят, че е. Нека го разгледаме по-задълбочено:

Връзките без консумация на порнография са много стабилни и по-силни:

В изследване, проведено в Америка, включващо мъже и жени на възраст между 18 и 34 години, които са имали връзка, изследователите са взели предвид интензитета на негативната комуникация, отдадеността, нивото на ангажираност, сексуалното удовлетворение и изневяра. Установено е, че в двойките, които не гледат порнография, има по-ниски нива на негативна комуникация за сметка на по-високи нива на физическо удовлетворение.

Отдаването на консумацията на порно намалява обвързването:

Изследователите също установили, че гледането на порно прави човек уязвим, което може да намали степента на вярност и отдаденост във връзката. Това може да ви накара да не се интересувате от човека, който лежи точно до вас в леглото, в полза на човек, за когото си фантазирате.

9 ползи от правенето на секс всеки ден

Няма нищо лошо в гледането на порно, но ключовата дума тук е честотата. Можете да консумирате порно, но се уверете, че то не пречи на личните ви отношения и не разваля нищо между вас и партньора ви.

От една страна, гледането на порнография може да подпомогне сексуалната интимност между партньорите, като им помогне да открият нови и вълнуващи начини за удовлетворение. Сексолозите считат, че порното може да бъде полезно за разнообразяване на сексуалния живот и за повишаване на сексуалното желание.

секс
Снимка: iStock

От друга страна, прекомерното гледане на порнография може да доведе до проблеми във връзката, като намаляване на интереса към партньора, нереалистични очаквания и дори зависимост. Според експертите, порното може да създаде определена нереалистична визия за секса и отношенията и да предизвика проблеми във връзката.

Затова е важно партньорите да комуникират открито за това какво им харесва и какво не, както и да установят граници по отношение на гледането на порнография. Споделянето на фантазии и желания може да помогне за по-добро разбирателство и удовлетворение във връзката.

В крайна сметка, важно е да се помни, че порното е само една форма на развлечение и не трябва да замества реалните и интимни моменти между партньорите. Също така, е необходимо да се отдели време за обсъждане на въпросите и проблемите, които възникват в резултат на гледането на порнография, за да се запази здравата и хармонична връзка.

8 неща, които се случват с тялото ви, когато спрете да правите секс

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти