Правилата на привличането

Правилата на привличането
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Заглавието на текста е пряка асоциация с едноименния роман на Брет Ийстън Елис, а не с все по-набиращия популярност закон на привличането, благодарение на който много от нас се учат да свикват с идеята, че мислите ни творят света, в който живеем. Има някаква връзка между двете, но определено може да се каже, че според втория закон е много по-лесно да привлечеш в живота си колата, която харесваш, отколкото жените, които искаш в леглото.

Емоцията, желанията и страстта към един автомобил могат да си останат съвсем чисти – той има цена, разбира се, но няма да прояви претенция по отношение на това в чии ръце попада. Все му е едно дали ще го подкара майстор-шофьор или някой, за когото не е ясно кой му е дал книжка. Все едно му е дали е купен, подарен, завещан, служебен, даден на някого да си кара, защото собственикът има два.

Но когато един мъж си има работа с жена, нейното отношение и светоглед, убежденията ѝ за това какъв трябва да е мъжът, имат по-голямо значение, отколкото това дали сама по себе си тя предизвиква любощенски настроения. По условие мъжът е зависим от нейните настроения, а не тя от неговите, дори и на много жени да не им изглежда така. Природата на нещата е такава – мъжката енергия е електрическа, женската – магнетична.

Вярно е, че сега протича известен процес на балансиране на тези две енергии във всеки човек, ама хайде да си говорим истината – все още отличници в този баланс няма. В това отношение най-напредналите са на етап "проходилка". И за връх на баланса може да се счита аналогията с бебе, ентусиазирано от първите самостоятелни крачки, чието ходене прилича повече на "тапа, тапа, усмивка, туп по дупе, рев", отколкото на стабилна и уверена походка.

Така че магнетичната природа заради същността си - е тази, която привлича. Настроенията на магнита, световете, които живеят у нея, чувствата и емоциите, които може да е привлякла съвсем неосъзнато, предизвикват и нейните разнообразни реакции. Иначе е съвсем естествено да предизвиква желание, при това у най-разнообразен тип мъже. Не е някакво голямо чудо. Оттам насетне, кой ще я наелектризира, зависи предимно от емоциите, които ще провокира у нея.

А те могат да бъдат толкова разнообразни и променливи... радостта може да премине в тревога, благодарността в подозрителност, привързаността в ревност, крилете на желанието могат да се свият в несигурно очакване, сантиментът към хубавите моменти, преживени заедно, да се преобърнат в яд и гняв или в тиха нега, че са си отишли безвъзвратно. И най-неочаквано, любовта и желанието могат да разцъфнат отново. Или пък може да си даде сметка, че е редно да благодари на всички богове, че този тип ти се е разминал и всеки е продължил по пътя си по живо по здраво.

Може и една връзка, започнала като бурни страсти в леглото, да продължи като прекрасно и здраво приятелство, незасегнато от никакви бури. Това са все различни мисли и настроения и те предизвикват различни връзки, развръзки и привличания.

Автомобилът няма аналогичен вътрешен живот и дори да го изберем, а после да се откажем, влюбени спонтанно в друг модел, няма да му мине през мотора да се обиди или да се почувства недооценен. Няма да даде рязко заден, ако разпитваме прекалено много дилъра за неговите качества и недостатъци, за това кой го е карал преди нас и се мусим, че седалките нещо не ни пасват особено добре.

Но не се е родила жена, която да не се почувства неловко и леко до много неприятно, ако е подлагана на кръстосан разпит за нейните емоции, за чувствата и световете, които живеят в нея, за това колко и какви хора са я карали преди или пък ако я третират като автомобил, който харчи много на градско, и затова максимумът, който си позволяват по отношение на нея, е веднъж на няколко месеца да я ползват за някоя краткотрайна почивка от градския стрес. Може би има и мъже, които са попадали в такъв тип отношения, но така или иначе, все още живеем в свят, в който жените продължават да са по-често привлечени в такива връзки.

Знам, че пак ще бъда обвинена в меркантилност и дори се надявам да го направите, защото може да го наричате както си искате – но такъв тип отношения приемат жени, които не си знаят цената. И по тази причина се оставят да бъдат откровено шантажирани, че явно нямат чувства, не умеят да обичат, не ценят другите неща у един мъж. Като ума и чувството му за хумор например.

И в много конкретна връзка с предишния текст, смятам, че всяко поддаване на подобна манипулация означава просто, че една жена не е свободна вътре в себе си. По-големия процент от тези, които приемат тази игра за добра сделка и я изпълват с надежда, която по условие се изпепелява, имат у себе си жив страх, че могат да останат сами. А нека си напомним първо правило – свободната жена никога не е сама. А принципът "заедно свободни" изисква отговорност и у двете страни.

Свободата е в това да не се нарушава личната, интимна територия на вътрешния свят на един човек, но "заедно", означава "заедно", а в никакъв случай "ти си достатъчно широкоскроена и си имаш много занимания и без мен, така че що да не се позабавляваме малко и да си останем приятелчета".

Освен това има такава необятна галерия жени, с толкова разнообразни представи за това какво трябва да представлява една хубава връзка и колко секс е добре да има в нея, за да бъде приета сериозно, че и привличанията са съвсем разнообразни. За по-голяма част от жените усещането кой може да ѝ осигури стабилност е водещо и това е нормално. Докато тя ражда децата, това ще продължава да бъде ултимативно силен инстинкт, дори и когато не планира раждане на деца. За една малка част, по-артистични натури, има други доминиращи неща, чрез които тя подсъзнателно намагнетизира онези, които привлича. За трети – водеща в привличането е житейската им страст. Ще поразкажа едно-друго за тези неща в следващи текстове.

Но е добро начало да се знае, че "свободна жена" не означава "някоя, която няма да се сърди, ако се виждаме само от време на време за малко разнообразие". Добро начало е да се знае, че каквито и да са жените, колкото и да си приличат като емоция страстта по колите и по жените – ако отношението е едно и също, връзката като нищо може рязко да излезе на заден ход по магистралата...

И независимо какъв житейски опит имаме, е добре да си припомняме най-важния постулат по отношение на правилата на привличането, формулиран от Брест Ийстън Елис така: "Никога няма да опознаеш никого. Свикни с тази мисъл и живей с нея".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти