Подпалките на любовта

Подпалките на любовта
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Когато за първи път научих утвърждението "Благодаря, моля за повече от това изживяване", бяхме на един семинар, заедно с моя приятелка. Водещият разказа случай с едно момиче, което имало травма от изнасилване и по тази причина в нея живеел страх да се доближи до мъж, а разбира се, като нормално човешко същество, копнеела за любов. След като минала през терапията, защото съвсем без терапия при сериозни травми не може, и започнала да прилага утвърждението "Благодаря, моля за повече от това изживяване", постепенно преодоляла страха си от срещите с мъже.

Минало известно време и тя срещнала терапевта си в Хавай – похвалила му се, че е на почивка с приятеля си. Водещият завърши с думите: "Сега има четирима приятели, не само един".

Като се има предвид, че това беше духовен семинар, това с четиримата приятели свари част от аудиторията малко неподготвена. Във въздуха се усети един скептицизъм. Повечето хора сякаш очакваха някаква романтична история за партньорство в стил душа-двойка, женската половина открила мъжката... този сюжет. Но вместо това, "гуру"-то съвсем спокойно и шеговито каза, че си имала четирима любовника и била много щастлива.

Моята приятелка, ме сръга и ми прошепна: "Все едно слушам тебе". Засмях се и забравих. По-късно се зачудих защо свърза този пример с мен, при положение, че аз имам опит само с три връзки едновременно. Сетих се, че ѝ бях канализирала отговор от акашовия запис на въпрос, свързан с някаква провалена връзка. С нейно разрешение, ще публикувам част от отговора. Въпросът е бил: "Каква е причината да се разпадне последната ми връзка?"

Отговорът беше: "... нима вече не опита да създаваш връзка заради самата връзка, за да бъдеш като всички? Можеш да размислиш и да влезеш в отношения, в които да останеш неразбрана, в отношения, които не са ти по калъп, но искаш ли да си причиниш това неудобство да се разхождаш с неудобни обувки? Твоето истинско желание е да се съединиш с единствения достоен за сърцето ти. Да се явиш пред него помъдряла и готова. (...)

Какво са връзките – малки пламъчета по пътя, които разкриват различни аспекти на твоята същност. Това, което ти се дава като опитност, е да експериментираш, да разкриваш специфичното на твоята любов, да откриваш какво е обич и какво не е. Търси забавлението, търси играта и разгръщай своята природа. Не унивай от неистинските връзки, дарявай своя смях и своята игривост, разпръсквай радост като водни капки, които оросяват и другите с любов и лекота.

Да приемаш като предизвикателство всеки новопоявил се мъж в живота ти не е твоята игра. Няма предизвикателство. Ти поиска забавление и игра, поиска да разгърнеш себе си. Каквото поиска, това получаваш. Когато се разгърнеш и приемеш извора на любовта у себе си, ще го привлечеш и познаеш. Няма да го сбъркаш. Няма да те предизвика, няма да те търси, няма да се гоните, а ще се слеете, сякаш винаги така е било. И така е."

Тогава тя не беше "окей" с този съвет. Вече беше чела прекалено много текстове, които щедро се ширят из интернет, някои от които и аз съм споделяла донякъде – за това как се преплитат сексуалните енергии и се "закачат" в матката, и как дори само веднъж да си преспала с някого, той черпи от енергията ти 7 години, и как се отвързва това, ама не трябва да се злоупотребява и да се прави често... освен това не беше в настроение да има много любовници, искаше си единствения. В това няма нищо лошо, разбира се.

Освен това е вярно, че енергиите се преплитат, обаче също така е вярно, че всеки случай е индивидуален. А акашовият запис дава отговор и съвет именно според всяко строго индивидуално задание за избрана опитност. Това не е "гледане", а единствено любяща насока какво е най-доброто за теб и би ти донесло повече радост и по-бърза еволюция. Понякога и хороскопът е възможно да даде подобна индикация, но по-скоро информативно, без да внесе необходимата творческа енергия за осъществяване.

Спомням си, преди години, две мои приятелки си бяха правили хороскоп при една и съща астроложка. На едната ѝ казали, че трябва да е моногамна, защото ако не е, ще се разболява от разни женски проблеми. На другата – че ще има много връзки и най-вероятно въобще няма да избере да се омъжи. И двете бяха недоволни. Първата пропищя: "Не е честно, защо тя може да има повече мъже и да е здрава?". Втората увеси нос: "...Не е честно, защо да не е добре да се омъжа?" Астроложката ги беше погледнала сякаш са малоумни – защото са ви различни хороскопите, имате различна опитност. Съвсем просто е. Но защо всеки иска да усвои ноу-хау-то на чуждата опитност, вместо да се занимава със своята, която би му се удала без съпротива, все още не знам. Сложно е.

Това, което разказвам, в никакъв случай не е поощрение за разврат. Не става дума за разпищолване, а за опитност, в която да се разгърне способността ни да обичаме. Това може да стане и в една единствена връзка. Може да се получи при поредица от два-три брака, ако семейният живот е това, на което човек държи. Може да се получи и само чрез децата, които създаваме.

Може да се получи и в по-отворена схема – с различни партньорства, всяко от което ти дава различен нюанс и гледна точка към собствените емоции и онова, което ни носи радост и оргазми в една връзка. Но най-вече оросяващ прашец за собственото разцъфване, подпалки за "бъдника" – онова, дебелото дърво, което се пали на Коледа и топлината му се разпръсва през целия ден. То не може да бъде запалено директно. Обгражда се с по-малки трески и други подпалки, докато топлината и огънят проникнат в самата му сърцевина. Тогава вече, всичко по-малко изгаря и пред жаравата му цялото семейство се умълчава и превръща в общност, която споделя едно и също пространство на любов.

Когато се подхожда към тези временни връзки, които сега нарекох "подпалки" с любов към себе си, с желание за разгръщане, което да разпали "бъдника", тогава и преживяването не оставя горчив вкус и затова не се брои за самоцелен разврат. Няма нищо общо със задоволяване на първичен нагон. Понякога може да няма нищо общо и със секса, може да е само флирт, който помага на човек да види собствените си страхове, претенции и дали умее да "улавя" преживяването си в сега, вместо да започва всеки път нова кинопродукция във въображението си. За която после се оказва, че мъжката поддържаща роля не си знае репликите и въобще не подозира, че участва.

Та така. Когато копнежът е за любов, концепцията за неразрушимата двойка не е единственият път. И няма нужда да се изисква от всеки интимен контакт.

Единственото, което си струва, е собственото ни все по-красиво и пълноценно изживяване, което привлича още и още огън у нас. Или както е казал персийският поет и суфийски мистик Руми: "Позволете на сърцето си да гори и открийте тези, които разпалват огъня му".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти