По-сигурна защита за децата модели

По-сигурна защита за децата модели
Снимка: Thinkstock

Ню Йорк прие нови правила за работа на невръстните модели, които според правозащитници са стъпка напред към прекратяване на ширещата се експлоатация.

Законът, подписан от губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо късно снощи, ще даде на моделите под 18-годишна възраст същата защита като на децата изпълнители.

Това вероятно ще окаже значително влияние върху наемането на модели за ревюта и фотосесии за списания в Ню Йорк, една от най-големите модни столици в света.

Поправките в съществуващите закони, внесени от сенаторите от щата Ню Йорк Диан Савино и Джеф Клейн, ще влязат в сила до 30 дни.

Децата модели често са изложени на сексуален тормоз и нямат достъп до адекватно образование и до финансова защита въз основа на съществуващите закони, предупредиха законодателите.

Съветът на модните дизайнери на Америка съобщи, че промените ще окажат силно въздействие върху подбора на модели за Седмицата на модата в Ню Йорк през февруари.

Законът ограничава работните часове за моделите и постановява, че те трябва да си тръгват от работа преди полунощ през седмицата и в 24,30 ч през уикендите.

Дизайнерите трябва да влагат 15% от хонорара на модела в тръстова сметка, докато той или тя навърши 18 години.

За моделите под 16-годишна възраст трябва да бъдат осигурени настойник и медицинска сестра с педиатричен опит.

"Сложихме край на ширещата се експлоатация и сексуална злоупотреба с деца модели, като предоставихме на децата модели изключително важната защита, която дълго време им беше отказвана", заяви Савино на пресконференция. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти