Любовта между момичетата

Любовта между момичетата
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Една много красива профилна снимка на две момичетa, които се целуваха, докато вятърът разпилява косите им, предизвика странни коментари в социалната мрежа. Какви ли не мнения и коментари имаше отдолу – питаха дали е обърнала резбата, какво е станало с гаджето й – да не би да са скъсали.

Имаше нелепи предположения, че горкото момиче явно не може да си намери истински мъж;  разбира се и цели тиради за сбърканите отношения между днешните млади, които срам нямат.

Момичето, което беше сложило тази профилна снимка, е едно от най-светлите и чисти създания, които съм срещала напоследък. Тя също недоумяваше какво й се изсипа на главата и много културно и мило обясни, че на снимката е заедно с най-добрата си приятелка и много се извинява, на всички, за които да прегърнеш и целунеш приятелката си е "хммм, смущаващо", както бяха написали някои в своите коментари. Единствената причина да я публикува като свой аватар е, че снимката е много красива. Факт.

В този ред на мисли се чудя защо всички приемат за съвсем нормално, когато някой си сложи  изродска снимка, а две красиви целуващи се момичета са смущаващи. Но това е друга тема.

Истински удивителното за мен бе категоризацията, че е лесбийка и че явно не е могла да си намери истински мъж, горката... Прочетох го няколко пъти, защото не вярвах на очите си. През 2004-та, написах първия си текст по темата - защо едновременно с понятието "метросексуален" (metrosexual) при мъжете, се появи и феноменът бисексулна хетеросексуална жена  "bisexual straight woman").

За да стане ясно, че нито първите са гейове, нито вторите – лесбийки. И защо ако ти се случвало да се поцелуваш с момичета и дори да сте правили любов, това по никакъв начин не е в състояние да те прехвърли "на другия бряг", а напротив – би могло да утвърди собствената ти женственост.

Още тогава малко се притеснявах не от същността на темата, а единствено да не би да е малко старомодна вече.  А се оказва, че девет години по-късно в България, това все още е, ако не скандално, то поне "смутително" и води към подозрения, че много си го закъсал с мъжете. Съвсем отделна е темата, че само закъсал мъж може да се комплексира от това.

На когото му е интересно какво е пишело в онази статия, както и да прочете две истински истории за моментите, в които женските ласки между приятелки са нещо съвсем естествено, има ги в книгата ми "Секс, любов и други глаголи".

Тук ще спомена само накратко защо днешните времена "са сбъркани" точно по обратната причина. И предварително се извинявам на жените и мъжете, които съвсем официално са хомосексуални за защитата на хетеросексуалната любов, която признава правото на близост и със собствения си пол само от време на време. Няма да увеличим легионите им. Това е друго. И наистина е съвсем хетеросексуално.

Този "феномен" се прояви публично през поп-културата и Холивуд. Спомнете си целувката на Мадона с Бритни Спиърс на наградите на МТV за 2003-та. Преди да се отдаде изцяло на Брад Пит, международното майчинство и благотворителността, Анджелина Джоли откровено заявяваше: "Честно казано аз си падам по всички: мъжките момичета, женствените момчета, яките мъже и готините жени. Което е сериозен проблем за мен, когато ходя по улицата. Аз правя любов с човека, в когото съм влюбена, независимо от пола му". Списъкът на знаменитостите, които нямат никакво притеснение в това отношение и са съвсем хетеросексуални е дълъг.

Честно казано, сред жените, които аз познавам има предимно такива, които са допускали тази представа само във фантазиите си. И признавам, че като изключа тийнейджърските ни години, когато се е случвало да се учим една с друга на целувката с език, умирайки от смях, не е някаква масова практика да си общуваме на ръба на сексуалната интимност, че и отвъд него. Но понякога, просто обичаме да се целуваме. Дори и само заради красотата.

И все пак, за протокола – защо тази работа не е сбъркана, а съвсем straight в контекста на "праволинейна"?

Жените винаги са имали и ще имат изключителни емоции една към друга. Ние сме свързани помежду си с така наречения „воден принцип”. Дори и само да си пием кафето на сладки приказки, с течение на времето мисленето и емоциите ни се изравняват.

Когато работим заедно, в един момент месечният ни цикъл започва да се появява едновременно. Затова и ако иска да запази индивидуалността си, Edna жена трябва да има разнообразни женски приятелства.

Но това крие в себе си и капан. Когато не черпи сила и не се слива с тази колективна женска енергия,  тя става много по-уязвима в отношенията си с мъжете. Те лесно могат да я подчинят. Затова е и толкова голям ужасът на неуверените в себе си мъже от невинните целувки на две момичета.

По силата на природната си същност, те така се сдобиват с женска сила и увереност. В повечето древни култури, при които взаимоотношенията между жените са били приемани като сестринство, а не като съперничество, е било съвсем нормално жените да се събират и да правят заедно различни неща, включително сексуални, за да съберат у себе си силата на четирите стихии. Превъзпитаването им в съперничество една спрямо друга е наложено от патриархалния модел. И единствената му цел е власт над откъснатата от сестрите си жена.

Има още нещо, което никак не е маловажно. Невероятно много жени не харесват собствените си тела. Бумът на пластичната хирургия е доказателство. И това е причината да изпитват ужас от мисълта, че би могъл да ги докосне огледалният им образ. На едно по-дълбоко ниво това означава, че намират женствеността, включително своята, за отвратителна. Ето това е, което мен пък ме смущава когато срещна осъждане на миговете с еротичен привкус между две девойки.  Отвътре ми идва да пожелая да се разгранича от нашия самоосъждащ се пол.

А къде-къде по-добре е да намериш поне едно момиче, което да целунеш и да превърнеш женската си себеомраза в себелюбов.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти