Какво е да живееш 50 години с един човек?

Какво е да живееш 50 години с един човек?
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Веднъж, на златната сватба на мои познати, четирите пораснали деца на юбилярката я попитаха: "Ние сме много щастливи, че вие с татко отгледахте и нас, и внуците, но кажи как се чувстваш ти – 50 години с един човек?". А тя ги погледна с онзи особен женски поглед, който съчетава власт, нежност и мъдрост и отговори: "Да ви кажа честно, имам чувството, че и него съм го родила".

И знаете как е, когато човек чуе някоя истина, която хем му е пред очите, хем досега не я е формулирал така че да я забележи, първо се разсмива звънливо като разбиваща се вълна в брега, а после тази вълна поема по своя кръговрат към дълбините, за да преоткрие собственото си интуитивно знание чрез интимните спомени в собствения си живот. Цяла вечер след тази реплика на жената, доживяла и надживяла своята златна сватба, от устите на жените с дългогодишни бракове отекваше едно ехо: "Така е, така е, така е..."

Въпросът: "Какво е да живееш 50 години с един човек?" отекна в мало и голямо. Фамилната сбирка почти се превърна в неформален семинар по изграждане на дълготрайни взаимоотношения. От западен тип.

Не съм забравила, че миналия път обещах да споделя защо западният модел е по-уместен, ако целта е да бъде създаден съюз между мъжа и жената, който след известно време да бъде наречен с гордост "фамилия", отколкото сляпото втурване към източни сексуални практики, чиято цел по същество е освобождаване от зависимостите и посвещаване на по-висши цели.

И въобще не си мислете,  че противопоставям едното на другото. Само казвам, че ако посадиш домати, е възможно да си изненадан и разочарован, когато се родят тикви.

Припомням, че под наименованието "източни" имам предвид една малка част учения, създадени за посветени – религиозно посветени. Които на западна почва са адаптирани като модели на успеха по принципа на маркетинга и рекламата.

Аудиторията търси да купи още щастие, удоволствие от секса, дълготрайни връзки  и хората продават. Каквато искаш техника, такава ще ти продадат. Няма проблем. В склада има още.

Човечеството е изобретило какво ли не, за да запълва празнотата на липсващата си цялост и откъсването от естествените природни цикли. И въобще не става дума, че някой нарочно лъже и подвежда. Всеки искрено и от сърце вярва, че онова, което му е помогнало да се почувства добре, смислено и значимо, защото е усетил вътрешната си сила ще му помогне да управлява класическите формули на успеха.

Онова, което се пропуска от поглед е, че когато внесеш ново разбиране в някаква традиция, тя не може да продължава да бъде "добрата стара традиция". И точно като една стара къща, отгледала 4-5 поколения, може да има нужда да бъде разрушена, за да се превърне в кооперация, т.е. да побере ново съзнание, така и класическите приоми по отношение на създаването на семейство, неизбежно ще бъдат пораздрусани и понякога сринати до основи.

Но ако това, което искате е доброто старо обвързване от класически тип, питайте баба си какво да направите. Това е западния модел – участваш в играта и си в него. Няма нужда да се питат психолози и нов тип терапевти. Съвсем достатъчно е да се поразпитат  приятелките с дълготрайните връзки как обгрижват отношенията си и какво правят в различни проблемни ситуации.

Не е много умно да се слушат необвързани приятелки или да се иска съвет от жена, чиито мъж никога не сте виждали и нямате никаква представа какво се случва или не се случва у дома им. Нито сте ги виждали как дори през тълпата на някакво парти, вечеря или в бар, той я поглежда с любов и тя му отвръща с топлота и съпричастност след толкова много години (а понякога и след някоя и друга изневяра). Нито сте ги чували когато се карат. И дали след бурята проблясва дъга и сладостно мирише на озон или опустошенията са сериозни и е много спешно някоя духовна практика плюс добър адвокат да ги развърже тези двамата.

Това, което знам за дълготрайните връзки от жените в моята фамилия – до една със стабилен брак, както и от приятелките ми, които покриват норматива "случили на мъж" е, че формулата на успеха е да се грижиш за него, да го оставяш да си играе на онова, което обича, да му стане пределно ясно, че имаш нужда от него и да му даваш конкретни задачи. Точно както се прави с децата. Ако не искаш да правят пакости, е добре да ги държиш постоянно заети – да си подредят играчките, респективно: да оправят тавана, мазето, гаража, кранчето на мивката, да купуват киселото мляко, да водят децата от точка А до точка Б и обратно, да се оженят за теб, да ти направят дете, да му осигурят обучението... Конкретни задачи.

Мъжете са практични същества и обичат да е ясно какво се иска от тях. Кажете му, че искате да ви обича и ще блокира като магаре на мост. Колкото и дълбоко да вдишвате през сфинктера и да изкарвате дъха си през коронна чакра, това няма да го помръдне от моста. Кажете му, че искате да ви вземе от работа, да гледате конкретен филм, да ви придружи някъде, да карате колела, каквото и да е. Не го карайте сам да измисля. И без много метафори. Не му казвайте, че искате да ви заведе някъде, където е скъпо, за да не се озовете на бензиностанция, както наскоро един приятел посъветва своята аудитория в социалните мрежи.

Има още няколко задължителни неща и те не са нещо непосилно – да се възхищавате периодично от работата, таланта или ума му и да държите неомъжените жени далеч от дома ви. Ако се налага да пътува по работа, правете всичко възможно да го следвате. Всичко се свежда до едно – търпеливо и упорито създаване на навици да сте естествена част от живота му.

Сексът ли? Не е решаващ за дълготрайността и доверието във връзката. Няма повод за притеснения, ако постепенно престане да е важен. При някои съществува дълги години, други са на периоди – ту има, ту няма, трети прекратяват тези отношения след като си народят децата.

Истината е, че точно както прекрасният секс между двама души не е повод за брак, така и липсата му не е повод за раздяла. Особено ако двамата са създали "фамилия" – семейство, в което има хубави традиции и ценности. И децата са добре отгледани от хора, които са ги обичали безрезервно. Така се стига и до златна сватба.

Може ли обаче да се задържи дълго това състояние на отношенията, най-близо до вечното щастие, когато една жена започне да преосмисля отношението към самата себе си? Не че е невъзможно, но надали би смятала това за "вечно щастие" и дори за някакво свое житейско постижение. Ето това състояние на преход от едни вътрешни убеждения към други, не се лекува със секс. Колкото ще да е добър. И не води до златна сватба, със сигурност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти