4 важни истини за двойките с голяма възрастова разлика

Ако има нещо, което хората обичат да мразят в наши дни, това е голямата възрастова разлика в една връзка. За справка, припомнете си реакциите, които рутинно избухват в социалните мрежи всеки път, когато се заговори, че 48-годишният Леонардо ди Каприо е започнал да излиза с поредната красавица на не повече от 25 години или пък коментарите за брака на 45-годишния Емануел Макрон с бившата му учителка, 69-годишната Бриджит Макрон.

Но не е нужно да се вглеждате в света на популярните лица, за да получите пример за двойка с голяма разлика в годините. Сигурни сме, че се сещата за поне една такава двойка от личното ви обкръжение. И това е нормално – любовта не пита кой на колко години е преди да дойде. Обаче някъде там винаги има едно "но", което успява да се намърда в устите и мислите на хората. 

Тези връзки – независимо дали са между по-възрастни мъже и по-млади жени или по-възрастни жени и по-млади мъже – често се оказват противоречиви. И макар да си струва да се отбележи, че мненията в спора имат тенденция да варират в зависимост от това кой пол е съответно по-възрастният или по-младият партньор, стигмата, която кръжи около романтичните взаимоотношения между хора с немалка разлика във възрастта, обикновено всъщност се основава на динамиката на властта - или, за да бъдем по-конкретни, възприеманите дисбаланси на властта.

„Тези взаимоотношения са стигматизирани до голяма степен поради предположението, че се извършва експлоатация“, цитира Cosmopolitan психоложката Сара Е. Хил. „Приемаме, че по-възрастният партньор експлоатира по-младия партньор за секс или приемаме, че по-младият партньор експлоатира по-възрастния партньор за финансова изгода.“

Значителната възрастова разлика в сексуалните и/или романтични отношения непременно ли е експлоатация? Не. Може ли да бъде експлоатация? Разбира се, че да, но така е на практика с всички връзки. Почти всички романтични отношения зависят, поне до известна степен, от динамиката на властта, разпределена между партньорите. Динамиката се поражда най-вече от това кой е "даващият" и кой е "приемащият" във връзката или с други думи кой обича повече и кой позволява да го обичат повече. 

Въпросът е, че връзките с разлика във възрастта, както всички връзки, включват определени дисбаланси. Въпреки че, както отбелязва Хил, тези взаимоотношения със сигурност могат да бъдат експлоатиращи, „мнозинството не са“. Всъщност скорошно изследване на приложението за запознанства Cougar Life предполага, че „повечето от тези взаимоотношения са родени от истинска, органична връзка между двама души, които не са позволили възрастта да им попречи“.

Връзките с голяма възрастова разлика със сигурност не са лишени от специфични предизвикателства. Ето как експертите очертават някои от тези предизвикателства и как те могат да бъдат преодоляни:

4 важни истини за двойките с голяма възрастова разлика

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти