Как да преобразите детската стая в стая за ученика

Платена публикация

детска стая
Снимка: iStock

Вероятно сте чували твърдението, че детската стая расте заедно с детето. И ако детето е станало вече ученик, тогава е време неговата стая да се трансформира. Това изобщо не означава, че е необходимо да се прави някакво глобално преустройство. Детето все още се нуждае от зона за спане и зона за игра. Все пак обаче ще трябва да се направят някои промени в интериора. А какви точно следва да са те, предстои да научим сега.

Дизайн на стаята на ученика

В детската стая ще се появи една нова зона, наречена работно място.

И това не следва да бъде масата, на която преди това детето се е занимавало с творчески игри. Това трябва да е ново, пълноправно място, където предстои да се върши нещо много важно – да се пишат домашните и да се извършва подготовка за уроците в училище.

Препоръчително е да помислите за позиционирането на подобно работното място по-внимателно. Не е добре то да се намира в близост до зоната за игра, защото по този начин рискувате детето постоянно да отвлича вниманието си от сериозните занимания. Една чудесна позиция на бюрото например е в близост до прозореца. Ако се питате защо, веднага ще обясним -  всяка изкуствена светлина е допълнителна тежест за детските очи, без значение за какъв вид става дума - студена, топла, бяла или жълта. Естествената светлина е най-безопасна.

Затова би било чудесно, ако в стаята има място за организиране на учебна зона плътно до прозореца или колкото се може по-близо до него.

детска стая
Снимка: iStock

Пригответе допълнителен източник на светлина

Независимо дали детето рисува, чете, или пише домашните си, то има нужда както от светлината, нахлуваща през прозореца, така и от настолна лампа. При недостатъчно осветление то ще започне да присвива и напряга очите си, което в крайна сметка ще доведе до влошаване на зрението. А когато инсталирате лампата на работния плот, спазвайте основното правило – в случай че детето пише с дясната си ръка, лампата трябва да бъде отляво. И обратно – ако използва лявата ръка, то позиционирайте лампата вляво.

Да намерим място за съхранение на учебниците и учебните пособия

Учебници, тетрадки, бележници, атласи, транспортири, химикалки, моливи и още десетки училищни пособия – всички те ще се нуждаят от отделно място за съхранение.

Колкото по-семпла и компактна е системата за съхранение на училищните пособия, толкова по-лесно ще бъде да се поддържа реда. Много подходящи са рафтовете, чиято структура е отворена, за бърз и лесен достъп до всички необходимо.

Колкото до играчките, по-добре е да ги държите затворени в специално предназначени за това шкафове или контейнери, така че да не разсейват детето. А учебниците и канцеларските материали, напротив, трябва да се виждат, за да не се губи време в тяхното търсене. 

детска стая
Снимка: iStock

Запазете "детската" атмосфера в стаята на малкия ученик 

Ако вашият ученик е първокласник или близо до тази възраст, много е важно да успеете да запазите „детската“ атмосфера в стаята му. Целта е да не започне неволно да се възприема като наказание училището и всичко свързано с него. 

И още нещо, много важно – всички вътрешни трансформации, свързани с факта, че детето е ходило на училище, трябва да се извършват постепенно. Детето не трябва да изгражда в съзнанието си негативна връзка, която да свързва тръгването на училище с изключването на играчките от неговото ежедневие. Нека всичко става бавно и постепенно, за да не предизвиква стрес - първо, премахнете онези играчки, с които ученикът вече не играе.

Периодът, в който започва постепенната раздяла с играчките, е строго индивидуален за различните личности. Някои деца може да пожелаят да носят играчки със себе си на училище, други, напротив, да ги оставят у дома, но не защото са твърде пораснали, а просто от нежелание да ги споделят със своите съученици. И все пак трябва да се отчете факта, че едновременното присъствие на твърде голям брой играчки в стаята на ученика неизменно ще доведе до разсейване - не само от ученето, но и от пълноценната игра.

Що се отнася до новите училищни атрибути - бюро, шкафчета за учебници, магнитна дъска и други, добре е да ги сложите в стаята предварително, преди да започне училището, така че детето да има време да свикне с новия си интериор. Бъдете сигурни, че това ще бъде един много емоционален момент и вашето дете ще бъде много щастливо от новите придобивки!

детска стая
Снимка: iStock

Създайте достатъчно пространство за съхранение

Ученическото бюро най-вероятно ще съдържа достатъчно пространство за съхранение на учебници, тетрадки и други ученически помагала, но за така наречените малки неща е добре да помислите за отделна затворена кутия, в която да се съхраняват надеждно. Друг, още по-добър вариант, е да закупите достатъчно несесери, в които детето да подреди различните аксесоари – на пазара се предлагат много качествени модели несесери с различни размери, форми и дизайн. За съхранение на химикалки, флумастери и моливи се предлагат несесери с няколко корици, а някои от моделите са декорирани с изображенията на любими анимационни герои или други забавни и красиви рисунки. Децата обожават любимците им да са постоянно пред очите им и с удоволствие ще съхраняват вещите си в тях.

Също така, нека да не забравяме, че в обновения интериор на стаята трябва да се намери място и за съхранение на ученическата раница. По принцип всички съвременни модели раници за училище са доста издръжливи, но все пак е добре да помислите за някоя подходяща ниша, където детето да оставя раницата си, когато се върне от училище, а не тя да стои захвърлена на пода. Това стимулира поддържането на чистота и ред в ученическата стая и е важно за правилното възпитание на детето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти