Аюрведа съвети за по-добро здраве и имунитет

Платена публикация

аюрведа
Снимка: Pixabay

Отиващата си година ни изправи пред предизвикателства, много от които бяха пряко свързани с нашия здравословен статус. Затова и сега се обръщаме за съвет към древната мъдрост на индийската медицина.

Названието на тази мащабна дисциплина на санскрит е аюрведа – идващо от думите аюр (живот) и веда (знание). Това е холистична наука, разработена преди повече от 3 хиляди години. В трактатите й са описани десетки начини за подмладяване, целесъобразен и дълголетен живот. Занимава се с човешкото здраве както във физически, така и в духовен аспект. В комбинация със съвременната конвенционална медицина могат да се постигнат изключителни резултати.

Във времена, когато имунната ни защита е последната преграда, пазеща ни от невидимите заразители, познанието на законите на Аюрведа терапии може да спаси живота ни. Индийските лекове и методи за превенция могат да ни помогнат да подсилим своя имунитет и така да се предпазим от вируси и болести, както и да се преборим по-бързо с тях, ако се налага. Нека да видим как чрез методите на индийската медицинска наука ще можем да подсилим бала (от санскрит - “имунитета”) на организма си.

Внимание! Трябва да знаем, че някои от тези съвети имат различна конкретика в зависимост от вашата т. нар. аюрведа “конституция”. Поради това, преди да започнете, е най-добре да разберете каква е тя. За целта използвайте онлайн тест, или се срещнете с експерт по индийски здравни консултации. Повече за здравословните знания на Древна Индия можете да научите на ayurvedabansko.bg и ayurvedasofia.bg

Поддържане на еднообразен ритъм на живот

Ставайте и си лягайте по едно и също време всеки ден. Индийската здравна наука препоръчва да се събуждаме преди изгрев, като първи на крак трябва да са хората с преобладаваща кафа конституция. Малко по-дълго от тях под завивките могат да поостанат хората с ясно изразена пита енергия. Тези пък, при които доминира вата дошата, спят до 30 минути преди изгрева.

Физкултура според аюрведа

аюрведа
Снимка: Pixabay

Сутрин и вечер изпълнявайте кратка рутина с упражнения. Можете да използвате асани от хатха йога, както и упражнения за дишане. Ако физическата активност вечер ви превъзбужда и ви създава проблеми със съня, гледайте да се уморявате с повече движение през деня, а вечер можете да медитирате.

Хранене и кухня

аюрведа
Снимка: ayurvedasofia.bg

Яжте храни, които стимулират имунната система - джинджифил, дълъг пипер (пипали), златно мляко и др. В аюрведа са разработени различни полезни и много вкусни рецепти, с които можете да поддържате тонус. Храненето в аюрведа също зависи от конституцията на конкретния човек.

Расаяна продукти и ритуали

аюрведа
Снимка: ayurvedasofia.bg

Това е поддисциплина в аюрведа, която изучава начините за постигане на здраве, подмладяване и дълголетие с помощта на билки и общи правила за живота, а също и с така наречените имуномодулатори.

Една от най-силните расаяни, това е плодно дърво, наречено амла. Можете да го хапвате суров, накълцан на ситно и с мед, можете да добавяте и една лъжичка прах от него към своя сутрешен сок или смути. Днес от него се произвеждат и хранителни добавки за подсилване на имунитета, тъй като е изключително богато на витамин С. Използва се също така и в козметичната индустрия.

Чяванпраш е аюрведична хранителна добавка, направена от пречистено масло гхи, мед, захар, плодове, билки и др. Може да се използва за профилактика срещу сезонни грипове и други заболявания.

Медитация

Както може би вече и сами сте осъзнали, от огромно значение за имунитета е и спокойствието или по-точно - липсата на стресиращи фактори. Медитирайте и приемайте само естествени успокоителни средства за нервната система . Информирайте се за рисковете, които съществуват за нашето здраве в днешни дни, но внимавайте да не се интоксикирате прекалено много със страхове и тревоги.

Детоксикация

аюрведа
Снимка: ayurvedasofia.bg

Ограничете токсините в организма. Изпълнете кратка и лека детокс програма, след което обаче е важно да продължим да ограничаваме приема на вредни вещества в тялото. Плодът амла, за който вече споменахме, е подходящ и за пречистващи режими.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти