Болезнена, но истинска: Историята на най-голямата любов в живота на Йорданка Христова

Алексия Петрова

Йорданка Христова е една от най-емблематичните фигури в българската естрадна музика. Нейният живот е изпълнен с триумфи и предизвикателства, но една любовна история заема специално място в сърцето ѝ. Тази история е свързана с китариста Християн Платов – мъжът, когото Христова обичала най-силно и за когото спомените ѝ остават вечни.

Началото на една велика любов

Йорданка Христова среща Християн Платов в Чехия, където техните музикални пътища се пресичат за първи път и любовта им пламва. Християн бързо печели сърцето ѝ не само с харизмата си, но и с професионализма си. Той е китарист от най-голяма величина. Още тогава е бил, а и досега си остава най-добрият сред българските китаристи за всички времена. Платов, който е потомък на руски емигранти, е първият преподавател по китара в Консерваторията.

Български любовни истории от миналото

С неговия талант и чар, Платов успява да влезе под кожата на Христова. Тя описва техния съюз като най-голямата си любов, подкрепена не само от романтични чувства, но и от професионална връзка. "Обичах много и Георги, съпруга ми, но по различен начин. С Християн останахме заедно 10 години", признава Христова в мемоарите си, които публикува по случай 80-годишния си юбилей миналата година.

Времето в Египет

Една от най-вълнуващите глави в тяхната връзка е времето, което прекарват в Египет. Йорданка и Християн заминават заедно с оркестър, за да работят в таверна близо до Сфинкса. Там тя изпълнява песни на различни езици, включително руски, гръцки, български, испански, италиански и френски, което ги прави изключително популярни сред публиката. Според фенове им от онова време, синхронът и хармонията между влюбените Йорданка и Християн били толкова силно изразени, че приличали на едно цяло. Времето там за тях е изпълнено с музика, приключения и любов, но също така и с някои трудности...

Разкрития и раздяла

В един момент великата естрадна певица научава за тайната на Християн Платов – той е женен и даже има син. Тази новина я разтърсва до дъното на душата ѝ, и въпреки голямата любов, която изпитва към него, тя решава да напусне 5 години по-възрастния от нея музикант в името на достойнството си. 

Раздялата им обаче продължава само шест месеца. Сърцето на Христова не може да устои на повика на любовта и двамата отново се събират. Тя не изисквала от него да се разведе със законната си съпруга и продължили да живеят заедно въпреки брака на Платов.

Пътят към окончателната раздяла

Връзката между Йорданка и Християн продължава въпреки трудностите, но неговата склонност към злоупотребяването с алкохола и бохемският му начин на живот постепенно ги отдалечават един от друг. В един момент тя се усеща изморена от нестабилността в техния съвместен живот и решава окончателно да го напусне. Скоро след това певицата среща Георги Стоичков, мъжът, с когото създава семейство.

Ново начало и семеен живот

Георги Стоичков, син на влиятелен член на Политбюро на ЦК на БКП, харесал Йорданка по снимка и поискал да се запознае с нея. Тяхната връзка започнала бързо, певицата го възприела като улегнал мъж, с когото може да създаде семейство. Виждала в него това, което ѝ липсвало в пламенната любов с бохема Платов.

След около две години съвместно съжителство Йорданка и Георги сключили брак на ексцентрична церемония, където Христова избира да носи черна рокля, вместо традиционната бяла. Въпреки че Георги бил доста ревнив, певицата оценявала това, че той не настоява тя да прекрати музикалната си кариера. Тяхната любов води до раждането на двете им деца – Григор-младши и Ивана.

За Християн Платов се говори, че тежко преживял раздялата с певицата. Когато разбрал за новата връзка на Йорданка, музикантът се сринал психически. Атакувал нейните приятелки с горещи апели за съдействие и подкрепа да си я върне. Това обаче така и не се случва. Неуспехът на отношенията им с Йорданка в крайна сметка го кара да напусне страната. Той заминава с джаз певицата Леа Иванова за Канада и така и не се връща обратно в България.

Краят на брака и още загуби

С времето съпругът на певицата, Георги Стоичков също започва да пие, което води до разпадането на тяхното семейство. Той умира на 50-годишна възраст през 2005 г. Въпреки че създава семейство с него и има стабилна връзка, Йорданка Христова продължава да твърди, че никой не е успял да заеме мястото на Християн Платов в сърцето ѝ.

След смъртта на Георги Стоичков, Йорданка признава, че е имала и други авантюри, но никоя не е била толкова значима, че да заслужава публичност.  

Един тъжен финал

За съжаление и Платов си отива от този свят, при това при не съвсем изяснени обстоятелства. Официалната версия за смъртта му е, че е починал в Америка от инфаркт. Йорданка така и не успяла да се сбогува с него. 

Синът на китариста, вече също покойният музикант Иван Платов, обаче твърди, че написаното за кончината на баща му се разминавало с истината. Той казва, че баща му е намерен мъртъв от полицията на кей във Флорида, където е паркирал колата си. Капакът на автомобила зеел отворен и липсвала скъпа музикална апаратура. Всички близки на Християн Платов били единодушни, че става въпрос за "неестествена смърт“ с цел грабеж.

Каквото и да е истината за кончината на великият български китарист, едно е сигурно - той винаги ще е жив в сърцето на голямата Йорданка Христова.

8-те най-дълги бракове сред българските звезди

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол