„Не те измести никой в тази къща“: Реквием за трагичната любов на Багряна

България може да не е Холивуд, но това не значи, че нашата прекрасна земя не е ставала фон на вълнуващи, изпепеляващи любовни истории. Истории по холивудски, че и по-драматични дори.

Една такава, която е колкото красива, толкова и трагична, е увековечена от едни от най-красивите и тъжни любовни стихове в българската литература.

Може да се каже, че в следосвобожденска България, на границата между XIX и XX век, известните личности, които владеят сърцата на хората, са учените, писателите и поетите.

Боян Пенев
Снимка: wikipedia

Завършил славянска филология в Софийския университет, Боян Пенев е един от най-известните ни и влиятелни литературни критици, историци и преподаватели. Той е човекът, който става съпруг на Дора Габе, заради когото поетесата променя религията си и остава бездетна.

Прочети повече тук >>> Елисавета Багряна и Дора Габе - писателки, приятелки и влюбени до болка в един и същи мъж

През 1924 г. Боян Пенев среща Елисавета Багряна. Любовта, която пламва между тях, е стихийна, неудържима и скандална.

„Лиза не се вмъкна между Дора и Боян. Тя вече бяха разделени.“ - твърди по-късно сестрата на Дора Габе, Бела Казанджиева.

елисавета багряна дора габе
Снимка: wikipedia.org

Когато се запознава с Боян, който не е официално разведен, Елисавета Багряна е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев, като двамата имат и дете. За поетесата обаче бракът се оказва затвор, защото в представите на военния неговата съпруга трябва да си стои у дома, да се грижи за домакинството и да излиза единствено, за да придружи мъжа си на някой бал.

В крайна сметка поетесата решава да напусне съпруга си на 16 април 1925 година. По този начин спасява живота му, защото той я придружава да си събере багажа и не присъства в църквата „Света Неделя“. По време на церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев там се случва най-големият терористичен акт в историята на България. Загиват 134 души, а около 500 са ранени.

„Лиза ме направи нещастен, но ми спаси живота!“ - разказва по-късно самият Иван Шапкарев пред Блага Димитрова и Йордан Василев.

Елисавета и Боян заживяват на квартира срещу паметника Левски в София. През 1926 г. тя вече е разведена жена, а бракоразводното дело на Боян и Дора е насрочено за 15 юли 1927 г.

Тази формалност е единственото, което спира него и Елисавета да заживеят като съпруг и съпруга, без срам и хорски одумвания.

Но на някои хора изглежда не е писано да изживеят любовта си докрай. Само месец преди бракоразводното дело Боян е приет в болница за операция от апендицит, където състоянието му се влошава и той неочаквано умира.

Преди да чуя сватбени, надгробни чух слова“, пише по-късно Багряна в триптиха си „Реквием“.

На опелото му в църквата „Света София“ тя припада.

Боян Пенев умира като законен съпруг на Дора Габе. А неговата голяма любов, жената, с която е мечтаел да остарее, излива болката си в едно от най-тъжните си стихотворения.

То е посветено на всичко, което загубваме, когато нашата сродна душа напусне този свят твърде рано. В него поетесата разкрива трагедията на неизживяната докрай любов, тази, която оставя след себе си една болезнена празнина

* * *

Не те измести никой

Не те измести никой в тази къща.
И стола ти е празен в моя кът,
и в книгата ми никой не обръща
листа - недоизчетен този път.

Не гледа в лятна вечер никой с мене,
на прага седнал, звездния екран,
и никой не поема удивено
букета, рано сутринта набран.

Когато зъзна, никой не намята
с любов на плещите ми топъл шал -

и в жега, с витошка вода налята,
не ми е нежно чашата подал.

Минава пак година след година
и сменя се сезон подир сезон.
Връхлита буря, свлича се лавина,
от сняг или от плод се скършва клон...

И видимо в дома тук няма нещо
за тебе да напомня всеки миг -

ни някакви любими твои вещи,
ни в рамка на стената твоя лик.

Ти с въздуха край мене ме обгръщаш,
в кръвта ми влязъл, твоя пулс тупти -
не те измести никой в тази къща,
в която всъщност и не влезе ти.

1959

* * *

 

 

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти