Зловещо: ето какво ще се случи с кожата ви, ако не използвате слънцезащита

жена кожа
Снимка: iStock

Бръчките се появяват като резултат от много външни и вътрешни фактори, но сред главните причинители на стареенето на кожата категорично са слънчевите UV лъчи.

Това доказва проучване на специалистите от The New England Journal of Medicine, които изследват шофьор на камион от Чикаго с 28-годишен опит.

Учените установяват, че лицето му изглежда по този начин, защото в продължение на години UV лъчите са прониквали през стъклото и са причинявали есктремно фотостареене. Дясната страна на лицето му е гладка, защото е стояла в сянка. Това състояние се нарича едностранна дерматохелиоза.

Защо тази история за шофьор на камион с бръчки от едната страна е толкова важна? 

Необработената снимка в близък план, която виждате, показва какво всъщност може да направи слънцето с кожата ни, ако не се предпазваме.

Но дори и да не сте обсебени от появата на първите признаци на стареене, ракът на кожата е сериозен проблем. Причиняват го същите тези вредни UV лъчи. Те проникват през стъклото, през дрехите и увреждат вашата кожа, без дори да го осъзнавате. Особено застрашени са хората, чиято професия е свързана с постоянно излагане на слънце (строителни работници, озеленители, художници и т.н.). 

Разбира се, ракът на кожата е лесен за диагностициране от лекарите и е лечим, но това не означава, че не трябва да вземем необходимите мерки, за да грижим за кожата си ежедневно.

5 храни, които водят до появата на бръчки

Какво можем да направим, за да спасим кожата си навреме?

За да предотвратите вредите в дългосрочен план, винаги носете слънцезащита навън и избягвайте продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Регулярното ползване на слънцезащита заглажда фините бръчици, причинени от ултравиолетовите лъчи, забавя процеса на стареене и предпазва от рак на кожата.

Дори и през студените месеци ще си направите услуга, ако използвате защита от вредните UV лъчи, които не прощават на никого. Основното, на което трябва да обърнете внимание, е лицето и шията – те се нуждаят от целогодишна грижа.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти