Как да се справим с оплешивяването - проблем, който имат не само мъжете, но и жените

b
Снимка: Thinkstock

Оплешивяването е нормално проявление на процеса на стареене. С напредване на възрастта косата оредява, а нейната загуба би могла да бъде както естетичен, така и емоционален проблем. При нас този проблем може да бъде решен с процедура по присаждане на коса.

Заболяването се развива поради повишената чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони (тестостерон). Загубата на косата обикновено започва в теменната и/или в челната област, където космените луковици притежават рецептори, чувствителни към тестостерона, което прави космите уязвими. Добре запазени луковици остават в зоната над ушите и отзад около шията в тилната зона на скалпа, където липсват такива рецептори.

SmartGraft e иновативен хирургичен метод за трансплантация на коса, чрез който се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване, в такива, в които процесът е наличен.

SmartGraft осигурява възможност за автоматизирана вакуум екстракция на максимален брой космени фоликули под локална анестезия. Постигат се естествено изглеждащи резултати както при мъже, така и при жени. В България има само един такъв апарат и той се намира в клиника VDerm EO Dent.

Процедурата е базирана на т.нар. FUE-техника (follicular unit extraction), при която комите се присаждат един по един от донорната в засегнатата зона. Присаждането на космени фоликули от тилната зона, които не притежават рецептори за тестостерона, ще осигури доживотна зона протектирана от по-нататъшно оплешивяване. Постига се максимално естествен резултат, при което новоприсадената коса продължава да расте, може да се боядисва и подстригва.

b
Снимка: Thinkstock

Предоперативна консултация

Пациентът трябва да придобие реалистична представа за процедурата. Трябва да се вземе под внимание цветът на кожата и косата на пациента. При фина права коса, която контрастира по цвят със скалпа, се налага по-голяма плътност на присаждане. По-грубата, чуплива коса може да изисква по-малка плътност. Семейната история на косопада по линия и на двамата родители също е от значение. Операцията за присаждане на коса се препоръчва само, ако има добър шанс за постигане на желания резултат.

v
Снимка: Личен архив

Следоперативни очаквания

Пациентите са свободни да се приберат вкъщи непосредствено след процедурата. Получават акуратни указания за по-нататъшно поведение и срещи за проследяване със специалист.

Крайният резултат е видим след 7-9 месеца.

v
Снимка: Личен архив

Процедура и резултати

SmartGraft e апаратура, лицензирана и специализирана в трансплантацията на коса. V Derm има удоволствието да предостави иновативната техника на своите пациенти. Апаратурата се радва на широк успех и позитивен отзвук сред пациентите в САЩ, където се използва в едни от най-известните клиники за присаждане на коса.

Екипът на V Derm е преминал специален курс на обучение в САЩ и е сертфициран за работа с пацинети посредством SmartGraft.

Процедурата се базира на минимално инвазивен метод, представляващ вариант на т.нар. FUE (Follicular unit extraction) техника – екстракция на космени фолиокули един по един от донорна зона в областта на тила и едномоментното им трансплантиране в зоната на оплешивяване или оредяване на косата. Процедурата е изцяло автоматизирана, като за разлика от т.нар. Strip Method, при който се ексцизира цяла кожна ивица от задната част на главата, то тук няма видим белег в донорната зона след интервенцията.

Резултатът е видими веднага след процедурата, като пациентите сами могат да видят трансплантираните космени фоликукли в третираната зона.

b
Снимка: Thinkstock

Косменият растеж е цикличен процес, поради което трансплантираните косми ще отпаднат в следващите 2-4 седмици, след което се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи косми, които ще израснат от трансплантираните космени луковици. С израстването на новите косми, резултатът прогресивно се подобрява с всяка следваща седмица, като оптималният ефект се наблюдава 9-12 месец след интервенцията.

Преживяемостта на новоприсадените космени фоликули е над 90%

Техниката е приложима при всеки тип (права, чуплива и къдрава коса) и цвят коса, като се постига натурално изглеждащ резултат както при мъже, така и при жени.

Процедурата се извършва под локална упойка и продължава от 4 до 8-10 часа, в зависимост от площта на третираната зона и броят космени фоликули, които ще бъдат трансплантирани.

b
Снимка: Thinkstock

Не се налага бръснене в зоната, в която ще бъдат трансплантирани фоликулите.

Факти за SmartGraft

  • Автоматизирана FUE – техника
  • SmartGraft e FDA лицензирана апаратура за трансплантация на коса
  • Процедурата не оставя линеарен белег в тилната област на главата

След процедурата

Пациентите се прибират вкъщи след процедурата и биха могли да се върнат към нормалното си ежедневие след 48 часа.

В следващите два-три дни се използва специална превръзка, наподобяваща лента за коса; може да се наблюдава оток в зоната на челото и горните клепачи, който се резорбира в рамките на 48-62 часа (нормално явление, което е резултат от гравитационно стичане в посока надолу на използваният разтвор при обезболяването)

Точковидните зачервявания и коричките в зоните на новоприсадените косми изчезват в период на 7 дни. Пациентите получават инструкции и им бива демонстрирано на 2 ден след интервенцията как следва да се осъществява измиването на косата до отпадането на коричките като се използват подбради медицински продукти.

48 часа след процедурата пациентите могат да започнат да носят шапка, стига периферията й да отстои на поне 5 см от краищата на третираната зона

Необходимо е да се изчакат поне 2 седмици, преди да се възстанови натоварена физическа активност, която би довела до прекомерно изпотяване в зоната на скалпа

b
Снимка: Thinkstock

Често задавани въпроси

Какво представлява FUE-техниката ?

– FUE (Follicular-Unit Extraction) e съвременен, минимално-инвазивен метод за трансплантация на коса, който позволява взимане (харвестинг) на индивидуални фоликули от тилната зона на главата (донорна област) без използването на скалпел и без последвал шев т.е. без оставяне на линеарен белег в зоната.

Какви са предимствата на FUE-техниката пред т.нар. Strip-метод ?

– FUE – техниката се свързва с по-бърз и комфортен процес на заздравяване както на донорната зона, така и на трансплантираните фоликули.

– FUE – техниката НЕ оставя белег в тилната зона на главата, поради факта, че метода е минимално инвазивен, не се използва скалпел и не се налага хирургичен шев за разлика от Strip-метода.

b
Снимка: Thinkstock

– Поради мнималната инвазивност на FUE – метода, пациентите могат да се върнат към нормалната си работна среда само след няколко дни

– Фактът, че не остава видим белег в донорната зона, позволява пациентите да се подстригват колкото късо желаят без да се притесняват, че ще се вижда белег.

Какви са предимствата на FUE-техниката с SmartGraft?

– SmartGraft се характеризира с висока степен на ергономичност, което позволява работното „рамо” на апарата да служи като естествено продължение на ръката на хирурга. Това води до по-бърз и по-качествен процес на харвестинг (взимане на космените фоликули от донорната зона).

– В сравнение с изцяло мануалния метод, то използването на SmartGraft позволява по-кратко оперативно време и по-малък брой процедури (при необходимост на повече от една интервенция за постигане на желания резултат)

– SmartGraft е първият съвременен апарат, който позволява успешното извършване на процедурата при всеки тип коса (права, чуплива и къдрава коса) и при всеки цвят коса (черна, кестенява, руса, червена, бяла и.т.н)

b
Снимка: Thinkstock

Приложима ли е FUE-техниката с SmartGraft както при мъже, така и при жени?

– Отговорът е ДА! Този метод предлага ефикасно решение на проблема както за мъжете, така и за дамите!

Трябва ли да си обръсна главата, за да може да се извърши процедурата?

– Отговорът е НЕ! НЕ се налага бръснене в зоната, в която ще бъдат трансплантирани фоликулите. Това се налага само в малък участък в донорната тилна зона на главата.

Присадената коса расте ли нормално след процедурата?

– Косменият растеж е цикличен процес, поради което трансплантираните косми, или поне част от тях, ще отпаднат в следващите 2-4 седмици, след което се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи косми, които ще израстнат от трансплантираните космени луковици. Новоизрастналите косми ще имат физиологията на естествени косми, косата ще е естествената такава на пациента, ще расте, ще може да се подстригва и да се боядисва.

b
Снимка: Thinkstock

Може ли присадената коса също да преживее косопад след време?

– Загубата на косата обикновено започва в теменната и/или челната област, където космените луковици притежават рецептори чувствителни към хормона тестостерон, което пък е в основата на тяхната уязвимост. Добре запазените луковици в тилната област и над ушите, не притежават такива рецептори, поради което не са чувствителни към действието на тестостерона, което пък ги прави подходящ донор за трансплантация.

– Косменият растеж е цикличен процес, поради което трансплантираните косми, или поне част от тях, ще отпаднат в следващите 2-4 седмици, след което се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи косми, които ще израстнат от трансплантираните космени луковици.

– Статистически проучвания сочат, че над 90% от новоприсадените фоликули чрез SmartGraft ще преживеят и ще израстнат като нова коса в донорната зона.

Ще има ли оплешивяване в тилната зона, след като от там ще бъдат взети космите, които ще бъдат използвани за трансплантация?

– Върху човешката глава има между 100 000 – 150 000 косъма. Могат да бъдат взети до 15% от общия брой косми в донорната зона. Този процент и взимането на фоликулите през разстояние, позволяват зоната по никакъв начин да не бъде засегната от оплешивяване и/или оредяване въпреки използването и като донор. Използва се специално пригоден космен денситометър и се извършват акуратни изчисления по т.нар. „SmartGraft система”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти