Кой празнува 50-годишен юбилей

Онче-бонче
Снимка: Thinkstock

За някои от нас лятото е дълго чаканият "спасител", чиито високи температури най-накрая ни позволяват да освободим краката си от затворените обувки и да ги заменим с леки и удобни сандали, чехли или джапанки.

Е, точно за джапанките ще стане дума в следващите редове, защото тази година вариантът, изцяло изработен от гума, с преграда между пръстите на краката навършва половин век.

Сега обаче оставяме настрана спора колко е (не)естетично да сме обути с такъв тип джапанки в градска среда, защото каквото и да си говорим споменатата открита лятна обувка е абсолютен феномен заради своята масова употреба в топлите месеци къде ли не по света, а на всичко отгоре тази тенденция не стихва вече пет десетилетия.

Още преди няколко хиляди години древните римляни, гърци и египтяни са ходели с подобни отворени обувки, но днес все повече свързваме произхода им с Япония, където аналогичен тип традиционни сандали се наричат "zori" и векове наред са били изработвани от растителни влакна и естествена кожа.

След Втората световна война американските войници се прибират по родните места, като донасят със себе си и по един чифт "zori". И така не след дълго тези джапанки предизвикват фурор в Щатите и започва тяхното масово производство.

Почти няма световна знаменитост, а и обикновен човек, който да не притежава някаква вариация на джапанки от гума в гардероба си, а първата дама на САЩ, Мишел Обама, и други популярни личности като Дейвид Бекъм, Дженифър Анистън и Хайди Клум не скриват, че са големи техни фенове.

Най-скъпоплатеният световен модел Жизел Бюндхен заработва милиони долари от продажбата на своята дамска линия "Ипанема" ("Ipanema"), включваща подобен вид гумени чехли.

Специалистите са на мнение, че здравината, евтината цена и материята, която рядко може да ни причини болка от неудобното стъпване, са причините за успеха на този прекалено семпъл, но доста функционален летен аксесоар.

Само за изминалите 12 месеца от такива модели джапанки са били продаден 210 млн. чифта в над 80 държави, като огромна част от продукцията е съсредоточена в Бразилия и Китай.

Разбира се, с годините популярността на въпросните джапанки набира все по-сериозни мащаби, разновидностите в цветовете и дизайна нямат край, а редица класни модни брандове ги включват в аутфит визиите на своите плажни колекции.

* Може да разгледате и галерията ни със сандали ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти