Активен въглен срещу акне: Защо не винаги е добро решение?

активен въглен
Снимка: iStock

Активният въглен е доста добре известно средство за борба с акнето и най-важното е, че е ефективно. Има обаче някои подробности около този метод, за които трябва да внимавате, за да няма лоши последици за външния вид и здравето ви.

Ето защо трябва да знаете как правилно да използвате активен въглен, за да се отървете от акнето, без да си навредите.

активен въглен
Снимка: iStock

Причини, поради които лечението на акне с активен въглен трябва да бъде предписано от лекар

Първо, акнето не се появява от нищото, а сигнализира за наличието на проблеми в тялото. Обикновено това са хормонален дисбаланс и проблеми с храносмилателната система и стомашно-чревния тракт.

В първия случай, когато има хормонален дисбаланс, причината за обриви и акне е секрецията на голямо количество тестостерон - мъжкият полов хормон, както при жените, така и при мъжете. Следователно, за да се неутрализира действието на мъжките полови хормони и да се отървете от акнето, е необходимо да се приемат различни хормонални лекарства, съдържащи естрогени - женски полови хормони.

Активният въглен е просто ефективен адсорбент, който е способен да отстранява не само вредни, но и полезни вещества от тялото. Когато приемате това лекарство по време на хормонален „бум“, не само токсични вещества, но и витамини, минерали, ензими, хормони, протеини и въглехидрати постепенно ще бъдат отстранени от тялото. В резултат на това ще доведе до метаболитни нарушения, увеличаване на хормоналния дисбаланс и съответно проблемът с акнето не само няма да бъде решен, но и ще се влоши.

Второ, акнето може да се появи поради проблеми със стомашно-чревния тракт. И когато приемате активен въглен, това ще доведе до отстраняване на полезните активни вещества от тялото и храносмилането може да бъде нарушено. Поради това ще се появят болки в корема, подуване, диария и запек, а състоянието на кожата ще се влоши.

Ето защо премахването на акне с активен въглен трябва да се извършва според предписанието на лекар, след необходимия преглед.

активен въглен
Снимка: iStock

Отървете се от акнето с активен въглен

Активният въглен при акне трябва да се приема в дозировка, която е строго индивидуална. И след завършване на един курс, трябва да се подложите на възстановително лечение, което включва прием на витамини и пробиотици.

Освен това, когато приемате активен въглен и други лекарства едновременно, не забравяйте, че трябва да минат поне 2 часа между приема им, тъй като активният въглен може да намали ефективността на лечението.

активен въглен
Снимка: iStock

Предпазни мерки при приемане на активен въглен

Без предварителна консултация с лекар не се препоръчва приема на активен въглен и други лекарства на негова основа по време на бременност и кърмене. В допълнение, съгласието на лекаря за приемане на въглен е задължително за хора, подложени на лечение за някакво заболяване. 

Когато лекувате акне с активен въглен, опитайте внимателно да наблюдавате как се храните. Старайте се да приемате всички необходими хранителни вещества и витамини.

За да избегнете запек или дехидратация, пийте колкото е възможно повече течности - билкови чайове и вода.

Тъй като активният въглен, който е универсално лекарство, може да освободи тялото както от вредни, така и от полезни вещества, тийнейджърите трябва да бъдат много внимателни, когато го използват. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти