-
9/9. 9 мита за здравословното хранене, които не ви помагат
Сиропът от агаве е безвреден подсладител
Може да сте срещали съвети вместо бяла захар да добавите естествен подсладител като сироп от агаве към храната си. Оказва се обаче, че агавето все пак не е толкова естествено. „Нектарът от агаве е силно обработен сироп, който е 1,5 пъти по-сладък и всъщност по-калоричен от обикновената трапезна захар“, твърди Меган Силвестър, диетолог в Shady Grove Fertility Wellness Center. „Той се състои предимно от фруктоза.“ Тъй като телата ни не могат да използват енергията от фруктозата, те я съхраняват в черния дроб за по-късно. „Когато фруктозата се консумира в големи количества и черният дроб не може да съхранява повече, той превръща излишната фруктоза в мазнини, триглицериди и липопротеини с много ниска плътност, което може да доведе до затлъстяване на черния дроб, хиперлипидемия и инсулинова резистентност, а всички те увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет.“, обяснява още Силвестър. По-удачни естествени подсладители са суровият мед, стевията и пюрираните фурми.
9 мита за здравословното хранене, които не ви помагат
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Кои зодии са за флирт и кои за сериозна връзка
- Чували ли сте за мистерията около Царичина? Ето я историята около този феномен
- 40 години по-късно: Как изглеждат днес Меги и Ралф от "Птиците умират сами"
- Спрете да ядете доматите и краставиците така!
- Трагичната любовна история, която промени съдбата на Мерил Стрийп
- 10 красиви български имена за момичета, които заслужават отново да станат модерни