-
4/6. 6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Мит 4: Да мариноваме месото, за да има повече вкус - И както сме заговорили за месо, нека обърнем внимание и на вярването и широката практика да се маринова месо понякога с часове и денонощия с целта да се овкуси и стане по-крехко.
За хората, които нямат много време и търпение за тези процедури, има добра новина: Само солта, най-малките молекули от захарта и някои киселини могат да проникнат в месото едва до 2-3 милиметра. Тъй че този процес, в който измисляме различни маринати, комбинирайки подправки, се обезсмисля тотално.
Маринатата остава на повърхността, колкото и часове да я държите. Тук не говорим за тези в индустриални условия, в които и чрез химични препарати успяват да окрехкотят или овкусят месцето. Тогава то даже губи автентичния си вкус и няма значение дали ядем пилешко, свинско или телешко - всичко изглежда едно и също.
Да мариноваме месо с часове или дни, има смисъл единствено ако използваме такова с твърда обвивка (от зреене например) и го оставим да зрее още. Така при подходяща комбинация от киселини ще се омекоти коричката и тя няма да се разложи, докато във вътрешността продължава да си зрее.
6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Още от галерии
Хороскоп за деня






От един кошмар в друг: Сандра Бълок и бракът, който я спасява, но и ранява
Нещата от живота
Най-четени
- Ако си родена на една от ТЕЗИ 4 ДАТИ, имаш специална мисия
- Да си отмъстиш пред олтара: вместо обет, булка прочете съобщенията на бъдещия си съпруг до любовницата
- Заради тях сме живи: Тримата смели мъже от Чернобил, които се жертваха за Европа
- 9 неща, които трябва да направите преди секс
- Притча: защо най-силната любов е най-тиха?
- Любимите секс пози на мъжете