-
4/6. 6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Мит 4: Да мариноваме месото, за да има повече вкус - И както сме заговорили за месо, нека обърнем внимание и на вярването и широката практика да се маринова месо понякога с часове и денонощия с целта да се овкуси и стане по-крехко.
За хората, които нямат много време и търпение за тези процедури, има добра новина: Само солта, най-малките молекули от захарта и някои киселини могат да проникнат в месото едва до 2-3 милиметра. Тъй че този процес, в който измисляме различни маринати, комбинирайки подправки, се обезсмисля тотално.
Маринатата остава на повърхността, колкото и часове да я държите. Тук не говорим за тези в индустриални условия, в които и чрез химични препарати успяват да окрехкотят или овкусят месцето. Тогава то даже губи автентичния си вкус и няма значение дали ядем пилешко, свинско или телешко - всичко изглежда едно и също.
Да мариноваме месо с часове или дни, има смисъл единствено ако използваме такова с твърда обвивка (от зреене например) и го оставим да зрее още. Така при подходяща комбинация от киселини ще се омекоти коричката и тя няма да се разложи, докато във вътрешността продължава да си зрее.
6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Пътеводител на множествения оргазъм
- Каква жена си според древния египетски хороскоп?
- Когато бяха само приятели: „Уилям не сваляше очи от нея”
- Страстен секс след 10 години брак - възможно ли е?
- 11 съвета за хармоничен живот от една 90-годишна жена
- От какво увисват гърдите и митовете, на които да не вярвате