Защо на брака му е спукана работата?

Ива Дойчинова
Снимка: Ателие Гуге

Ива Дойчинова

Скъпи приятели, за нас е удоволствие да ви представим нашия гост-автор в рубриката "Колонката на". Това е прекрасната Ива Дойчинова - радиоводещ, майка, съпруга, Edna жена...

Споделяме с вас нейния първи материал, специално за читателите на Edna.bg - "Защо на брака му е спукана работата", но преди това - кратко представяне от самата Ива:

Аз съм Ива. Дойчинова е фамилия, дошла неправомерно по законите на социализма от един див дядо, който фамилията тачи и не иска да му стопи името с проста замяна на актуалния дядо, който ти дава третото име.

По тази причина най-вероятно си нося моята дивотия и я споделям с хората. Да си говоря с тях е моята работа. Професия, минала през толкова много радио и телевизионни ефири, че изброяването ще размие смисъла.

А смисълът е общуването. Споделянето и приказването. Така че професията ми е официалният начин да правя това, което обичам. Затова влязох в СУ „Българска филология“, за да мога да си чета книжки и никой да не ми се кара, че прекалявам.

Но вместо да ходя на лекции, бягах в градинката на Кристал, за да си говоря с хората. Явно „правилните“ неща не са ми силата, а побирането във „формати“ ме подлудява.

Така че можем да си говорим неформално, но смислено. На „ти“ и без да е нужно да сме съгласни. Здрас-ТИ на всяка Edna и всеки един тук.

 

Защо на брака му е спукана работата?

 

Уточнението за брак е - подпис в гражданското и вричане пред Господ за вярност… по възможност - вечна. Парадоксално, но аз вече доста години съм с този статут, но това не променя мнението ми, че бракът е една остаряла надежда за сигурност.

При това, запалена от любов, която е тук и сега. Толкова е безпредметно, колкото и мечтата на малко момиченце да стане учителка - да мине през църквата и администрацията, да се подпечата с мъки и трудности, докато не се озове до 30-годишен трудов стаж със съответните албуми на випуските.

Малкото момиченце има нужда да се влюби в още толкова много мечти и идеи. Да си пофлиртува с тях, да им се наслади....и да ги напусне. Ако обаче има желание, нека каже „да“ много пъти в живота си на тази учителска мечта и тя се окаже нейното щастливо осъществяване – тя ще бъде в една дълга любовна афера, която ще нарича призвание.

Същото е и в този топъл и красив свят, наречен споделена любов с друг. Това, което ви прави НИЕ, е многократното „да“, казано осъзнато и далеч невинаги в комфортна и безпроблемна ситуация. За да казваш „да“ всеки ден, ти е нужна свободата на избор.

Абсолютната свобода да определиш кой искаш да бъдеш и къде. В тази абсолютна свобода такива обстоятелствени пояснения за „дълг“ като подпис, обещание, отговорност могат само да сложат тротил пред вратата на клетката. И да я гръмнат по-звучно от Менделсон.

В терминологията на брака има такива образувания, които се римуват с „рака“ като „съпружеско задължение“ и „поеми си отговорността“.

Кажете го на една питка във фурната и тя моментално ще се спихне, без да ѝ пука за задълженията към вашия глад и отговорността към гостите. Ако вложите любов обаче и предварително ѝ простите, крайният резултат може да ви даде най-доброто от питкавото си ухание и сладост.

Затова на брака му е спукана работата – борави със стойности в бъдеще и краен резултат, за които никой не може да носи отговорност. Да ѝ дадем на любовта единственото, от което се нуждае – свободата да избира всеки ден. Това може да продължи кратко, може и много дълго. Но кое е важното – как се чувстваме или колко дълго удържахме?

Питам се - кое е повече любов – романтично парти с бяла рокля на зелена моравка или да катерите заедно една библиотека по вити стълби в спалнята на децата? Мхм. За първото ви трябва поп, а за второто – да се познавате достатъчно, за да не се притиснете в стената.

И да създавате любов с продължение…

Пишете на Ива Дойчинова на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти