Забравяме лошото, помним доброто

ф
Снимка: Thinkstock

Има една приказка, която гласи, че не е важно кой с кого е дошъл, важно е кой с кого ще си отиде. В по-младежките си години тази сентенция искрено ме забавляваше. Възприемах я единствено откъм смешната ѝ страна, докато в зряла възраст не осъзнах колко мъдрост всъщност има в нея.

Животът ни сблъсква със събития, места и хора и понякога е нужно време, за да осъзнаем какво ни е отнето. За да се зарадваме на това, което сме получили. Поучаваме се от грешките си, но никога не сме застраховани, че няма да сбъркаме отново. В преодоляването на препятствия ставаме толкова добри, че с всеки изминал ден доближаваме стойностите на световния рекорд.

Научаваме се да тичаме, гледайки право напред.

ф
Снимка: Thinkstock

Няма бъдеще без минало. С пълна степен важи и за мечтите, доколкото оставят ярки по пътя, който ни е писано да извървим. Нашите истини са в причинно-следствена връзка с преживените любови, разлъки и предателства. Нашите истини оцеляват, защото се подхранват от малките радости, за които най-после сме отворили очи, осъзнавайки че всичко има значние. Тогава започваме да ценим и радостта, и красотата.

Няма красота, която остава невидима. В това се състои смисълът на съществуването.

ф
Снимка: Thinkstock

Забравяме лошото, помним доброто. Трябва да си много гневен човек, за да останеш злопаметен. Да грешим, е в природата ни. За да привличаме положителните емоции, уповаваме се именно на моментите, които искрено са ни правили щастливи. Така и трябва да бъде.

Пътят към ада не е постлан с добри намерения. Това е оксиморон, който се опитва да извини непростими действия и постъпки. Адът е в самите нас. Ние избираме противополжната му посока, ако в главите ни свети семафорът на осъзнатата необходимост да оцеляваме като приветливи хора. Лицата с ведри усмивки помнят плача. Онези, които са склонни да помагат, помнят какво е да си имал нужда от помощ.

ф
Снимка: Thinkstock

Да, не е важно кой с кого е дошъл, нито е важно какво и колко си имал. Важно е кой си сега, точно в този единствен момент, когато Земята не спира да се върти около убийствено нажеженото си ядро. Важно е да продължаваш да преодоляваш препятствията и да си благодарен, понеже си жив. Защото живите имат право на избор – дали се взират в минало, което отдавна си е отишло, или да вдигнат поглед към звездите. В кратката почивка между две препятствия.

ф
Снимка: Thinkstock

Oще от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти