За любопитните: какво означава оценка по АПГАР?

бебе
Снимка: iStock

Сигурно сте забелязали, че в епикризата от раждането на детето ви е отбелязано АПГАР и цифра след него. Това е обективен показател за жизнените функции на бебето при раждането му. Вярно е, че това е моментен показател, но той показва какъв е стартът в живота на наследника ви. Както и бързо ориентиране на лекарите дали детето се адаптира добре и дали е нужна спешна реанимация.

бебе
Снимка: iStock

Вирджиния Апгар е известен анестезиолог от Ню Джърси от миналия век (родена е през 1909 г.) и пионер в областта на неонатологията. Нейният сравнително прост метод за оценка състоянието на новороденото, който носи името ѝ, е въведен през 1952 г. и продължава да бъде стандарт за родилните отделения в цял свят и до днес.

бебе
Снимка: Istock

Какво представлява АПГАР? Оценката се състои от 5 показателя, всеки оценен с точки от 0 до 2 на първата и петата минута след раждането.

  1. Активност /мускулен тонус/. Ако детето след раждане свободно движи крайниците си, оценката е 2. При наличие на слаби, вяли движения оценката е 1, а при липса на движения 0. 
  2. При пулс над 100 удара в минута се дават 2 точки, под 100 се дава 1, а при липса на пулс - 0.
  3. Рефлекси /отговор на дразнене/. Нормално е при аспирация детето да се отдръпне, да заплаче, да киха, да се закашля. Това се оценява с 2. Ако е налична само лицева мимика, точките са 1, а при липса на реакция - 0.
  4. Цвят на кожата. Розовият цвят на цялото тяло се оценява с 2 точки, сивкавият цвят на крайниците с 1, а ако цялото тяло е сивкаво-синьо - 0 точки.
  5. Дишане. Нормалното, ритмично дишане и силен плач получава 2 точки, слаб плач и бавно, неритмично дишане - 1, липсата на дишане - 0 точки.

Точките се сумират. На първата минута резултат между 7 и 10 точки показва нормална адаптация на новороденото. 10 точки почти не се срещат тъй като ръчичките и крачетата на бебето са все още синкави поради несъвършеното кръвообръщение. Тази оценка показва, че новороденото не се нуждае от интензивни грижи, тоест напълно здраво е.

Резултатът 4-6 точки показва средно тежко депресивно състояние. Тези деца обикновено се нуждаят от подаване на кислород, механична стимулация на дишането, топлинен комфорт и т.н.

Резултат АПГАР под 3 точки говори за тежко депресивно състояние на новороденото, което изисква интензивни грижи и лечение, апаратна вентилация, кувьоз и др.

бебе дете момче
Снимка: Istock

На петата минута АПГАР се отчита отново, за да се проследи в динамика състоянието на бебето.

АПГАР е добър помощник на лекарите, но не е панацея. Този показател показва моментното състояние на новороденото и нуждата от спешна намеса, но не отчита други фактори като малформации на плода, използване на анестетик при раждането, родова травма, гестационна възраст и др.

бебе
Снимка: Istock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти