Тук всеки мрази всеки и никой не се радва на чуждите постижения!

Ива Екимова
Снимка: Владислав Филипов

Ива Екимова

„Тук всеки мрази всеки и никой не се радва на чуждите постижения!”- прочитам някъде в социалните мрежи. Обградена от себеподобни, отказвам да повярвам, че това е възможно.

Самата аз се научих да казвам „Браво”, „Благодаря!”, „Чудесна работа!” и знам, че това дава на другите криле.

Оказва се, че броят на хората, в чиито ежедневен речник присъстват тези думи и словосъчетания, се смалява с всеки изминал ден.

Свидетели сме на безпрецедентна агресия по пътищата, в училище, вболниците, на детската площадка, навсякъде около нас.

Простащината, липсата на елементарно възпитание и низките страсти безжалостно отхапват от добрината, емпатията, удовлетворението, спокойствието и нормалността.

Приятелските кръгове се стесняват и дори умните и красивите вече не ни носят онова удовлетворение да се асоциираме с постиженията и добрините на другите. Психолозите ни убеждават, че лошотията, негативността и агресията са примерите, на които децата ни подражават и подписват публично констативния протокол, без да ни дават план Б.

Човешкият живот струва 50 лева, а мизерията завладява пространствата, които родителите ни са градили с любов и всеотдайност.

Споровете и сблъсъците стават все по-арогантни, а заплахите са на ръба на осъществяването си, прекрачвайки тънката червена линия на действителността.

Благотврителността и грижата за благосъстоянието на другите се превърна във вайръл съдържание, което покорно лайкваме, повлечени от вълната „2,4К” гледания и през ум не ни минава, че можем да приложим това във собствения си живот, независимо в коя точка на картата се намираме.

Възрастна жена не може да си отвори вратата, помага й млад мъж, дама колабира на улицата – дете й подава вода, мъж моли полицаи да му помогнат, секунди преди да припадне, социално отговори компании обучават деца от отдалечени райони в любов и уважение към училището -  примери, които на рулетен принцип попадат в медиите, промъквайки се през иглените уши на скандалното, публикувано от знайни и незнайни „герои”.

Търсим решение и помощ от  държава, институции, публични платформи и организации, без да си даваме сметка, че решението на проблема сме ние.

Всички ние! Ние, които шофираме в жегата, ние, които гласуваме, ние, които възпитаваме децата си, ние, които даваме пример, ние, които подминаваме страдащите, ние, които споделяме скандални видеа, в които деца бият животни, ние, които, глухи и слепи подминаваме страданието, ние, които не можем да се зарадваме на чуждия успех!

Ние! Не той, тя, друг...

Този текст е посветен на всички, които познавам, които инвестират в собственото си развитие, и в това на малките и по-големи общности.

Гордея се с вас! Вие си знаете кои сте!   

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти