Tinder, моя любов! (не по Мураками)

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Така. По личните ми критерии, които отекват вече 42-а година в сърцето, душата и съзнанието ми, съм ударила дъното. Повод затова бе решението ми да приема покана за среща от неизвестен извършител.

Разбирай човек, който не познавам в реалния живот.

Правило, което до сега не бях нарушавала.

Това, което могат да ти причинят социалните мрежи, сам не можеш да си го докараш.

Отмивам разочарованието с чаша безалкохолна бира и решавам, че ще разширя кръга на социалното си обкръжение. Загърбвайки алтернативата да се оттласна от дъното, както настоява Шекспир, решавам, че ще продължа да копая надолу.

Не от скука, а по-скоро от отчаяние, че поредната ми влюбеност не среща отклик, си правя профил в Тиндър. Половината ми приятелки ахват от възмущение, другата охкат с отегчение. Не, че не знаех отговора предварително, но веднага ми става ясно, кои имат профили в нашумялата мрежа за запознанства и кои - не. Разбира се, преди това се зареждам с доволно количество информация. Не свързана само с изобретението на Шон Рад, Джонатан Бадейн, Джъстин Матеен, Джо Муноз, Алекса Матеен, Динес Муряни и Уитни Улф.

Тук е редно да отбележа, че нямаше как да реализирам среща с когото и да е от новите ми тиндър-приятелчета. Наричам ги нови под условие. Оказа се, че сред регистрираните имам много познати. Някои от тях женени. Да се чудиш какво правят в приложение за срещи, но слава Богу, това е проблем на жените им – не мой.

Паралелният експеримент, на който подложих Тиндър регистрацията си, бе споделянето на опита ми като дебютант с приятели от близкото ми обкръжение.

От 10 човека, 8 потвърдиха, че сред познатите им има двойки, които се радват на любовни емоции, взаимност и общи планове. Някои очакват бебе, други ремонтират апартамента, в който ще живеят заедно, а няколко лайфстайл предавания вече ни запознаха с щастливи двойки, „срещнали” се в Тиндър. По въпроса за обвързаните, услужливи приятелки признаха, че засичайки гаджето или съпругата на тяхна близка в Тиндър, са побързали да изпратят скрийншот на потърпевшата.

Първият въпрос, който ми зададоха моите момичета, бе: „Ти с истинското си име и снимка ли се регистрира?”

Естествено, че ще се регистрирам с истинското си име и снимка. За какво иначе да влизам в Тиндър – място за интимни и социални срещи. Съвсем умишлено избягвам определението секс контакти, въпреки че през 2012 година, приложението стартира, базирано на  hookupculture. Както стана ясно от думите на един от потребителите, през 2018-а – Тиндър вече не е това, което беше.

Разведеният отскоро мъж около петдесетте е убеден, че времената се променят и по думите на Дарвин, за да оцелеем, е най-здравословно за нас да се адаптираме.

Не бях изненадана, но малко ме озадачи фактът, че повечето от мъжете, които удостоих с десен swipe, ме разпознаха и след резонния въпрос „Това истински профил ли е или някои използва снимките ти?”,  последва съвсем логичният - „Какво, всъщност, правиш тук?”

Като изключим истината, че влязох в Тиндър, не за да се срещам на живо с когото и да било, още по малко с цел креватни упражнения, трябва да отбележа няколко изненадващи факта.

Факт №1: Пълно е с интелигентни, добре изглеждащи, състоятелни и на пръв поглед, успели мъже, от цял свят.

Факт №2:  Не търсят бързо-ликвиден секс – днес той е достъпен във всяко заведение от жълтите павета, до последната спирка на 280.

Факт №3: Въпреки относителната анонимност, която Тиндър дава, едва единици се осмеляват след „Привет” да поискат среща, телефонния номер или профила в другите социални мрежи.

Трябва да призная, че свободата, която съвременните технологии дават в общуването между хората, не прибавя точки към увереността им.

Доказа се и всеобщото схващане, че днес жените са по-активни в преследването на мъжете, а не обратното. (слагам си отметка за следваща тема)

Със симпатяга, с когото сме „приятели” в двете най-популярни социални мрежи, се оказва, че се засичаме на публично събитие. Естествено, факт, който става известен на следващия ден. На въпроса: „Защо не се обади?”, получих отговор, който не води до нищо съществено.

А нали идеята на Тиндър е хората на базата на взаимна симпатия, все пак да се срещнат.

Друг е въпросът, ако се срещнат случайно, и се разпознаят, докато са в различни компании, а по-нахаканият отива и директно казва „Хей, ти ли си Ива, 42. Мачнати сме в Тиндър", къде точно ти иде да се скриеш от озадачените погледи на твоите хора, част от които, да речем, не знаят, че имаш профил в Тиндър. 

„Let`s think it, when it happens.” – казва мой познат. И все пак. Това е един въпрос, който ще си задават все повече от потребителите, а те устойчиво растат в последните години. През 2014-а приложението генерира милиард swipe-вания на ден и около 12 милиона мачвания.

За прохождащите: Тиндър е мобилно приложение, базирано на локацията ти, снимките ти от Фейсбук, и линкнато към Инстаграм и/или Spotify профила ти.

Първото, което автоматично генерира съдържание, чрез действие. Регистрираш се безплатно и ако искаш преференции в търсенето и обсега, избираш платен абонамент. Съответният пакет ти дава различно ниво на достъп до готините хора по цял свят, както и разнообразие от форми на активности – харесвания, отбелязвания и др. Възможност да обменяш съобщения с обекта на твоето харесване получаваш тогава когато и той те е харесал. Това става по няколко начина, най-бързият е като swipe-неш надясно. За да избираш анонимно, преглеждаш снимките на потребителите чрез приплъзването им наляво. В случай, че и двамата сте се „харесали”, получаваш съобщение ”It`s a match”, както и опция за чат.

Най-колоритната информация, която получаваш всъщност не е за другите, а за теб самия. Не от другите, а от себе си. Хората от най-близкото ти обкръжение са склонни да ти спестяват някои истини, както и да ти задават неудобни въпроси. Тези в Тиндър хич не са толкова деликатни.

Когато непознат, о, чудо, има и такива, ти зададе въпроса „Are you looking for a husband?” се налага да отговориш не само нему, а и на себе си.

И дори попълвайки белите полета за име, години, хобита и прочее, да си бил наясно, какво точно правиш, някак така директно и то в писмена форма, фактологията те кара да се колебаеш за мотивите да пристъпиш към един от последните отчаяни ходове на това да разшириш социалната си среда.

Съвсем друг е въпросът, колко пък толкова можеш да я разшириш. След 20 години общуване с представители на медиите, от двете страни на бизнеса, попаднах ли отново на журналист? Да! Дотук с диверсификацията.

Разбира се, в сигнално червено остава да свети любимият ми въпрос: ”Какво правим после? Като намериш сродната душа, половинка, другото цяло или, както там, новите философски  и социални теории го определят - излизаш от Тиндър, изтриваш го? Какво се случва? Веднъж потребител на Тиндър, оставаш ли обсебен? Какъв е шансът след години отзивчива приятелка да ти прати скриншот на гаджето, което си срещнал в Тиндър с подновения му профил, пак там?

От психолози-специалисти до изследователи на обществените мнения и нагласи, на всички ни е ясно, че социумът се променя.

Динамиката в развитието на интернет и обсесята по социалните мрежи, мимикрията в общуването и опасните плаващи пясъци на желанието ни да играем образа, който представяме във виртуалното пространство, ни осакатява да бъдем автентични при общуването си в реални условия.

Страхът от самотата само уголемява страха от срещата на живо, катализирайки го с анализи и невъзможни отговори на въпроси, като: „Ами ако не ме хареса, ами ако реалният ми образ не съответства на неговите/нейните критерии и/или представи, изградени във виртуалното пространство?”. Самият главен изпълнителен директор на Тиндър, Шон Рад, съветва да бъдем максимално искрени.

Как си максимално искрен в ерата на свободния достъп до фотошоп, стотиците филтри за по-красиви, по-„млади” и по-атрактивни снимки? "80% от успеха в живота се дължи на показността.“ – настоява Уди Алън и навярно, изобщо не си е давал сметка, как изглежда това днес.

Моят Тиндър опит приключва сега, с нула реализирани срещи, но пък за сметка на това - няколко приятни запознанства. Очевидно, докато срещна мъжа на живота си, имам да отработвам още много комплекси и наслагвания в болки и разочарования, които да спра да материализирам в мъст или компенсация, отнесени към другия.

Както и да изпълня със съдържание и конкретни действия понятието „обичай и се грижи за себе си, поставяйки се на първо място”. Учейки се от себе си в самонаблюдението на фона на останалите, явно както в социалните мрежи, така и в реалния живот, единственото условие да му се наслаждаваш, е да включиш на режим „reception on”.

Просто е, по думите на Руми: „Това, което търсиш, търси теб.”

Ако си „off”, как ще го познаеш?

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Още от Ива Екимова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти