Щастие за родители в малки, безценни дози

майка и дъщеря
Снимка: iStock

Който е казал “малки деца, малки проблеми”, явно се е радвал на тихи и лесни за гледане бебета. Двете години след раждането на първото ми дете бяха изключително трудни и предизвикателни за мен.

Не можех да разбера как изживявам най-съкровената си мечта - да имам детенце, толкова много да му се радвам, да го обичам с всяка клетка на тялото си, и в същото време да се чувствам така унила, смачкана, изпита, пребита и даже може би нещастна.

Всеки родител си го знае и всяка майка има различно мнение за “лесните” и “трудните” периоди в детеотглеждането.

майка и дъщеря
Снимка: iStock

От перспективата на вече 6 години майка на две деца (второто се роди близо 3 години след първото), уверено мога да кажа, че поне засега, колкото повече растат децата ми, толкова по-спокойна, уверена и щастлива се чувствам.

Да, разбира се, всяка възраст идва със своите предизвикателства, но за мен продължава да е много по-ценно това, че имам говорещо и разбиращо дете, отколкото едно малко ревящо тамагочи без резервни животи.

Нека споделя и един пример. Реших да отида заедно с дъщеря си (скоро навършваща 6 години) на кратка почивка някъде в Европа. Избрах Будапеща, тъй като веднъж съм посещавала града и пазя красиви спомени от уютната му атмосфера. Също така цените са съвсем достъпни.

майка и дъщеря
Снимка: iStock

Напазарувах самолетните билети, запазих хотел с приличен вътрешен басейн и спа, набелязах съвсем малък на брой забележителности, които да видим, и споделих на малката за предстоящото пътешествие.

Излишно е да казвам колко беше щастлива тя да разбере, че ще отидем някъде само двете. Почивката ни беше за три нощувки, имахме късмет с разкошно слънчево време и се насладихме доволно на забележителностите и разкошната вкусна кухня на Будапеща (а градският транспорт е толкова удобен и надежден, че София следва да си води детайлни бележки!).

През цялото време на почивката ни си мислех колко е прекрасно, че момичето ми е вече голямо. Колко повече неща можем да правим заедно, да си говорим, да се разбираме, да се шегуваме, да откриваме и споделяме нови неща, да градим истинска връзка, да трупаме скъпоценни спомени. Освен това тя ме изненада много с енергията си и желанието да се насити напълно на изживяването, което е така ново и интересно за нея.

Това не можеш да го направиш с бебе или дете под 2 години. Е, не че не можеш, но ще е много по-различно да обикаляш с количка, слинг или бебе раница и да се съобразяваш все пак с режима и нуждите на едно малко дете.

e
Снимка: iStock

Гледах прекрасното ми момиче, което съвсем скоро ще бъде в първи клас и не, не си мислех как лети времето. С блажено удоволствие потъвах в разбирането, че имам почти голямо дете и че бебешкият период е останал далеч зад мен като сладко-горчив спомен.

Вместо заключение ми се иска да кажа, че да - всеки период от отглеждането на деца е важен и ценен, но ако се чувствате, че точно в момента ви идва в много повече и всичко изглежда почти безнадеждно или че е безкрайна въртележка на отговорности и проблеми, то мога да ви уверя, че рано или късно това ще отмине! Ще се забрави дори и ще се радвате от сърце на прекрасните хора, в които децата ви се превръщат.

Повече прегръдки, повече милувки и си повтаряйте, че те растат, вие остарявате и това е прекрасно! Животът тече напред, за да ни донесе нови радости, изненади и щастие, само пазете сърцето и душата отворени за тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти