НЕделя, НЕ като всяка друга

Ива Екимова
Снимка: Александър Михайлов/Love Style

Ива Екимова

Неделният ден не е нещо, за което си струва да се говори. Тогава основно се мълчи... и чисти.

Единствената разлика със седмичните дни е половин час. Часовникът не звъни в 7, а тридесет минути по-късно.

Отговарянето на имейли е заменено с правенето на по-богата от обикновената закуска, планирането на задачите отстъпва пред сортирането на изсъхналото пране, оперативката в офиса е изместена от простирането, а срещите с клиенти, са сведени до срещата с прахосмукачката и така, докато се изчерпи целият битов арсенал от задачи.

В някои недели остава време за разходка, кино и среща с приятели, а в други – нищо подобно не се случва.

Предстоящата неделя ще е различна.

В нея ще гласуваме за общински кметове. Едновременно с това ще дадем гласа си в национален референдум за или против електронното гласуване.

В продължение на един месец се наслушахме на лозунги и послания, на анализи и отчитане на резултати, на обещания и планове за общински инвестиции. Винаги съм твърдяла, че информираното решение изисква проактивно търсене на информация, а не обичайният консумативно-воайорски подход. Но не за това иде реч в този иначе неделен, а по същество понеделнишки текст.

Извън основното ми право да избера кой ще управлява града, и в частност общината, в която живея, от огромно значение за мен е електронното гласуване да получи своето мощно ДА!

Именно заради гореизложените неделни практики. Резултатът от референдума ще се превърне в задължителен, ако излязат да гласуват не по-малко от гласувалите в последните избори, като повечето от половината трябва да са гласували с ДА.

В прости сметки това означава следното – 3 500 585 са гласувалите на последните парламентарни изори. Ако не по малко от тях гласуват, а малко над половината дадат положителен вот – това означава шанс за въвеждане на електронното гласуване.

Една от социологическите агенции е отчела намерението да гласуват на референдум близо 49% от избирателите - тоест, още съвсем малко остава, за да си извоюваме правото да гласуваме електронно.

Моля, не ме разбирайте погрешно.

Изборите и политическата активност са ми важни, но повярвайте, предпочитам да си ги упражня от топлата кухня, която ухае на палачинки и току-що сварено кафе, отколкото да се налага да ставам, да се обличам и гримирам, да прекося целия квартал, за да отида до училището, където е секцията.

Причината не е само в липсата ми на желание. Само си представете челния сблъсък с майките на всичките ми съученички и ученически любови, както и самите съученички и любови, съседките, ставали свидетели на тийнейджърските ми прибирания в малките часове преди съмване, кварталния, ама хайде - за него друг път...

Тази неделя се надявам за последен път да се наложи да се обличам и гримирам, за да упражня правото си на глас под укорителния поглед на всички тях!

* * *

Прочетете още от Колонката на Ива Екимова в Edna.bg:

Само още Edna нощ...

Събуди се!

Сексапил в особено големи размери

Селфи във фитнеса

Виртуален секс

Жените я смятат за лека жена, мъжете нямат нищо против да е такава

* * *

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти