Малко дете и пътешествия? Не е за всеки

дете пътуване самолет
Снимка: iStock

Рим. Жега, тълпи от народ, задръствания, мръсен въздух…и нашенци с тримесечно бебе си правят селфита на фона на руините. Горкото мрънка на силното слънце и с горещия памперс, но явно суетата е по-силна от всичко. Нормално ли е да се пътешества с толкова малко дете? Спорен е въпросът от каква възраст е удачно да мъкнем децата с нас навсякъде, зависи от самото дете и от нагласата на родителите.

Положителната страна на пътуванията от ранна възраст е, че децата се каляват, свикват с промените и по-лесно се адаптират когато пораснат. Те стават по- приспособими, по-рядко зависят от външни влияния, техният характер е „трениран“ от новите предизвикателства. Обикновено не са капризни, динамиката и новостите за тях са нещо обичайно. Макар и нищо да не разбират, промените дразнят сетивата и нервната им система се равива добре. Но не разчитайте само на тази прекрасна страна на пътешествията, пътуването с малко дете може да ви създаде и огромни неприятности.

дете пътуване самолет
Снимка: iStock

Пътуванията, особено по-далечните, са сериозно изпитание за някои деца, особено за най-малките. Те обичат режима, рутината, познатата обстановка. В ранната възраст имунната система е неукрепнала и всеки вирус или друга инфекция лесно ги атакува. Малко са изключенията, които са ударили джакпот от генетичната лотария и са здрави където и да са. Та представете си самолет със 150 човека на борда, и бебето в затворено помещение за няколко часа. Поне десетина от пътниците ръсят някаква зараза…Представете си и че вие сте в този самолет и някакво бебе ви реве на главата и пръска „аромати“ от физиологични си нужди /повръщане и др/. Коректно ли е да притеснявате околните в самолета и в хотела? И пътуването в кола нарушава комфорта на бебето, климатици или претопляне, завои, повръщане…

Специално внимание трябва да се обърне на феномена без логично обяснение бебе на плажа. Бебешката кожа е много нежна и малките деца не трябва да се излагат на слънце. Децата много лесно се претоплят, знае се, че на морския бряг активността на слънцето е двойно по-голяма. Плажът е забранена зона за бебета до 1 годишна възраст,  до 3 много внимателно, само на сянка.

Децата трудно се поддават на контрол, падат, нараняват се, боледуват. Другата причина, за да обмислите дали да пътувате с малко дете, е липсата на адекватна медицинска помощ. Особено ако сте в планината или на друго отдалечено място. Дори и да намерите такава, лекарят не познава детето ви и лечението няма да е както от неговия си педиатър. Когато сте в чужбина, обикновено имате медицинска затраховка. Но явно положението не е така перфектно, както изглежда, щом масово лекувам деца по Вайбър. Да не говорим за опасностите на екзотичните места - непознати болести, различна храна, ухапвания от животни и насекоми, които не сме виждали по нашите земи.

Идеята на екскурзията и почивката е родителите да релаксират, да се разнообразят, детето да подиша чист въздух. Първото /почивката/ е почти изключено с малко дете, а колкото до второто, ако за една седмица се става здрав…Но има рационално решение, и то се нарича баба! Родителите отдъхват, бебето при баба. Всички са доволни и щастливи. Нали това е целта?

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти