Как сами улесняваме грипа и вирусите

грип храни
Снимка: iStock

Грипът има две основни характеристики: лесно се разпространява и протича тежко. Но с някои наши вредни навици сами улесняваме вирусите и лесно ставаме тяхна жертва.

Не се съобразяваме с обстановката.

Многото болни не ни стряскат и продължаваме да посещаваме молове, кина, ресторанти, ходим на гости… И то с децата, разбира се. Обществените сгради трудно се проветряват и вирусите живеят дълго време в тях. Престъпление е в „грипното“ време да се виждат бебета и малки деца в моловете, тяхното място е навън, на свеж въздух. Най-сигурната профилактика на грипа е избягване на срещите с него, ако имате възможност, спрете детето от детска градина/ясла в дните с много болни.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Кихането и кашлянето на обществени места и лошата хигиена са най-прекият път до заразяването.

С всяко кихане и кашляне от устата на болния излизат милиони вируси, които околните вдишват, настаняват се и върху ръцете и оттам върху предметите наоколо. Спазвайте хигиена, научете и децата редовно да си мият ръцете, да не се хранят по улиците (там няма как да се измият ръцете), да не влизат вкъщи с обувки, често да сменят дрехите си. И най-важното, да не се киха и кашля в шепа и така да се разнясат микробите чрез ръцете, а в кърпичка. Болният трябва да пази околните, като слага маска. Най-добрата хигиенична мярка е болният човек да си стои вкъщи, за да не заразява околните.

грип вирус кашлица болест хрема
Снимка: iStock

Грипът чука на вратата, но не се съобразяваме с какво се храним.

Това важи особено за децата, те обожават лакомствата от рекламите, пици, чипс, дюнери, кола, вафли и бонбони. И се мръщят на пресните плодове и зеленчуци. Затова и вирусите не ги подминават. Според изследвания веществото кверцетин, което се съдържа в плодовете и зеленчуците (както и в червеното вино) пречи на развитието на грипния вирус. Най-ефикасни са естествените витамини, всеки ден давайте на детето плодове и зеленчуци, чашка прясно изцеден плодов или зеленчуков сок (не от кутия!), за да го снабдите с витамини. А целулозата от плодовете подобрява състоянието на чревната флора, оттам и на имунитета. За добрата работа на имунната система са нужни и достатъчно белтъчини (месо, риба, млечни продукти), мазнини (краве масло, зехтин) и въглехидрати (хляб, макарони, мед, плодове). Тоест, разнообразно хранене.

здравословно храна маса плодове зеленчуци месо
Снимка: iStock

Физическата и психическа умора изтощават организма и той става лесна плячка на вирусите.

Родителите постоянно тичат по задачи и много от тях забравят да „разтоварят”. При добра организация винаги може да се намери време за малко лична свобода и спокойствие. Много от децата, особено амбициозните, също нямат минута спокойствие, дори през уикенда. Училище, частни уроци, курсове по езици, са част от ангажиментите на много деца, които им „изяждат” целия ден. Млади са и издържат, но появи ли се грип, стават първата жертва.

жена време бързане работа
Снимка: iStock

Доброто настроение е силен имуностимулант!

Вечно оплакващите се, негативно настроени боледуват по-често от усмихнатите и щастливите. Чиста химия, доброто настроение повишава нивото на ендорфините, които стимулират имунната система, както и целия организъм. Ако все си мислите, че грипът и тази година няма да ви подмине и умирате от притеснение как ще протече, вече сте го поканили в дома си.

двойка любов щастие
Снимка: Istock

Още от раждането си нашите деца са навлечени с много дрехи и се отглеждат при високи стайни температури.

Те толкова са изнежени, че само да си покажат носа навън и вече са болни. Защото не са закалени и вирусите веднага ги ловят. А спането в топли стаи (в 90% от случаите) си е направо болест. Топлият въздух над 21 градуса е сух, изсушава и уврежда лигавиците на дихателната система и така вирусите се размножават много лесно. Освен това топлият въздух дразни дихателната система и децата кашлят дори като за здрави, лигавиците набъбват и трудно се диша. За да се спи спокойно, въздухът трябва да е свеж - 18-19 градуса.

За грип се говори от ранна есен. Сложихте ли си противогрипна ваксина?

грип ваксина вирус
Снимка: iStock

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти