Как да разграничим фалшивата болка от истинската при децата

дете деца
Снимка: Istock

Типична тегава родителска сутрин: будим децата /трудно,сякаш са в кома/, закуска, приготвяме малките за ясла/градина, бързане, закъснявам за работа…И изведнъж…“мамо, боли ме коремчето“, плач и тотална промяна на плановете. Лекар, преглед, болнични, шефът гледа накриво.

Доста често обаче тревогата е фалшива. Малкото просто е решило, че не му се ходи на градина и е намерило начин как да стане това. Децата често страдат от „фалшиви“ болки, които понякога са психогенни, друг път манипулативни. Какви са причините?

Малките отдавна са разбрали кое е слабото място на родителите – здравето на децата им. И най-сигурният начен за привличане на вниманието е като се оплакват безпричинно. Оплакванията са основен коз при раждане на друго дете /голямото дете е детронирано и търси старото внимание и обожание/, при семейни разправии /така се прекъсват скандалите/, когато детето не иска да ходи на детска градина/училище или просто търси родителска любов и внимание у вечно забързаните родители.

дете деца
Снимка: Istock

На малките артисти трябва да се прочете приказката за лъжливото овчарче и да се обясни как истински проблеми могат да се игнорират, когато детето прекалява с оплакванията. Но истинска болка /не се преструват/ без органична причина може да има и при емоционални сътресения. Например главоболие и най-често коремна болка. Знае се, че червата са „втория мозък“ и при стрес децата ги болят коремчетата. По същата причина преди изпит много хора страдат от разстройство, гадене, болки в корема.

Малките деца имитират възрастните, и когато в семейството има болни хора, те също започват да се оплакват като тях. Болки в сърцето, главоболие, изтръпвания са взети „назаем“ от бабите оплаквания.

Някои деца имат нисък праг на болка и най-елементарни, физиологични процеси, например малко газове в червата, физиологична перисталтика, леко дразнене в гърлото за тях са повод за сериозни оплаквания.

дете деца
Снимка: Istock

Понякога е трудно да се различи емоционалното от физическото страдание. Истинската болка обикновено се изписва на лицето на детето, то пребледнява, може да се изпоти, става неспокойно, отказва храна…

Оплаквания и добро общо състояние, жизнено дете, без температура са съмнителни. Ако в такива случаи се предложи на „болното“ дете нещо любимо /занимание или храна/ и то хукне презглава, положението е ясно. Друг маркер за фалшива тревога е дали оплакванията спират през нощта, когато детето спи и отпада ролята на емоционалното състояние.

Колкото и да сте куражлия и да сте убеден, че детето е здраво, то трябва да се прегледа, за да сте сигурни, че не се пропуска нещо. За психогенна се приема болка, за която няма физиологична причина. А това се доказва с преглед и изследвания, понякога дори хоспитализация. Когато оплакванията са хронични и прегледите с изследвания са многобройни без доказателства за сериозен проблем, трябва да се потърси помощ от детски психолог.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти