7 заблуди за грипа, в които да спрем да вярваме

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Че грипът е тежък са се убедили всички, които са се срещали с този вирус. Много неистини циркулират в обществото, които само ни пречат да се справим с болестта и профилактиката.

1. Широко разпространено мнение е, че грип ни хваща, когато настинем. Вярно е, че при ниски температури локалният имунитет на лигавицата на дихателната система страда защото е нарушено кръвообръщението. Така вирусите по-лесно атакуват организма. Но ако е закален, опасността драстично намалява. Имунитетът може да бъде подкопан и от други фактори - отрицателни емоции (детето не обича детската градина, неприятности в семейството), неправилно хранене (сладкиши вместо плодове и зеленчуци), недоспиване и преумора (амбициозни ученици, нощно сърфиране в интернет), липса на движения. При децата имунната защита спада и след прекарана шарка, мононуклеоза, чести боледувания, алергии. Ролята на настинките силно се преувеличава, нашите деца по-често се претоплят, отколкото да настинат. Ако няма контакт с вируси, дори и малко да поизмръзне детето, нищо няма да му стане.

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

2. Грипът се лекува с антибиотици. Да лекуваш грип с антибиотик е все едно да оперираш дървен крак. Антибиотиците не влияят на вирусните инфекции, но убиват нормалната, полезна микрофлора, която е елемент на имунната система. Много родители от притеснение тъпчат децата си с антибиотици при първата температура. Място за притеснение има, ако след четвъртия-пети ден положението се влошава или се появат допълнителни симптоми. Тогава е възможно добавяне на бактериална инфекция и в тези случаи антибиотиците са оправдани. Разбира се, след консултация с лекар. Кръвната картина показва има ли бактериална инфекция, тоест нужен ли е антибиотик.

3. Температурата трябва бързо да се свали! При температура се задейства каскада от имунологични реакции с цел оздравяване. Затова до 38 градуса се препоръчва да не се сваля температурата, още повече, че децата я понасят много добре. Антипиретици се дават само ако детето го боли ухо, глава и започва да вдига по-висока температура.

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

4. Витамини в големи дози! Витамините и всесилния вит.С са добре дошли за организма, те са антиоксиданти и са полезни при оксидативния стрес при инфекциите. За да не ги предозирате, използвайте естествените от плодовете и зеленчуците. Но само с витамини няма да преборите грипа.

5. Народната медицина е бабини деветини. Не е така. Народната медицина е изпитан, безопасен метод на лечение, не я подценявайте. При неусложнени инфекции билките, гаргарите, компресите, меда и производните му помагат на организма да се справи по-лесно с болестта.

грип храни
Снимка: iStock

6. Маската за лице предпазва от грип. Едва ли, по-скоро е коректно болният да носи маска, за да предпазват останалите. Като предпазно средство маската е несигурен начин, колкото и плътно да обгръща лицето все пак остава пространство за дишане, откъдето влизат вирусите. А когато се намокри от дъха ни става още по-добър проводник на заразата. Затова тя трябва да се сменя често, на час-два.

7. При първи признаци трябва да се вземат противовирусни препарати. Това е така, грипът се лекува с два специфични препарата, които се предлагат и у нас. Те са ефикасни, ако се вземат първите 24 часа, най-късно до 48 часа от началото на грипа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти