„Кучето ми не хапе“

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

В последните седмици и особено сега, когато едно от малкото удоволствия, които ни останаха навън, са разходките ни в гората и връщането към природата, най-глупавият израз, който съм чувала е: „Кучето ми не хапе“.

Сравнително скоро писах по тази тема , но застъпването за куче, повече отколкото за човек, е меко казано нелепо.

Кучетата могат и сами да се пазят. Никой не е тръгнал в гората да напада тях.

Освен това нека не забравяме, че кучето е създадено да хапе. Това, че в момента не е ухапало, не означава, че поставено в някаква друга ситуация няма да го направи, няма да използва единственото си оръжие, което му е подарила природата и еволюцията – това да хапе.

Как ти като стопанин можеш да поемеш такава отговорност върху себе си и да изречеш: „Кучето ми не хапе“. Ама то така си намира храната, ако не е опитомено, нахранено и спокойно, защото е хищник и не може да живее по друг начин.

И моето куче никога не е хапало. Да вярно, че лекичко обича да ме гризка по пръстите и сякаш си стиска зъбките, за да не нарани някой от семейството ни, но винаги предупреждавам децата ми да внимават, особено когато си играят шумно, замахват около него, или бягат.

Но не им казвам, че не хапе. Нито го оставям да си лае по гостите ни.

Ако кажеш, че човек не хапе, ще се съглася, въпреки, че и хората се държат като животни понякога, но човекът определено не е създаден да хапе, защото може да те бие с юмруци, да те рита, може да те пребори, да те удуши, отрови, застреля, но нищо от тези неща кучето не може да направи, то единствено и само може да хапе.

Така че, моля, спрете с този глупав израз и ако няма оградени места на които да си разхождате кучетата без каишка и намордник, то не нарушавайте закона да ги пускате на воля.

Нека хората все пак имат повече свобода от кучетата.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти