Кучетата ни яли

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Дали някой от вас скоро се е разхождал или тичал в парка?

То кой ли няма нужда да подиша малко по-чист въздух, та дори и в градски условия. Е, милите дръвчета едва ли смогват да фотосинтезират толкова, колкото ни се иска в този смог, но определено кислородът е повече по пешеходните залесени пътечки.

Проблемът е, че и кучетата не са малко. И то, домашните кучета без намордници.

Така че ако се чудите дали да бягате в парка, по-добре за всеки случай да вървите бавно с прът в ръце, спрей за защита и в бойна готовност, ако някое куче или кучище ви изскочи изневиделица, а стопанинът му е на километър след него. А и да е до него, все тази. Повечето кучкари биха защитили кучето си, отколкото вас.

Няколко пъти се натъквах на такива защитници и любезно опитвах да им напомня да ползват намордник за животното си, но ме нападаха на момента по-злобно, отколкото любимците им биха го сторили, ако можеха да говорят. Да се радвам ли на този късмет, че не кучето, а притежателят му лае повече срещу мен, не знам.

И само да не помислите, че мразя животните. Откакто се помня отглеждам кучета, в момента също имам, но не си позволявам да го пускам без каишка, колкото и да е добро и да не хапе само, защото може да уплаши някого. Нито пък бих реагирала като повечето от парковете: „Ох, милото, уплаши ли те детето?“ или „Ама, какво ще ви направи, то е възпитано, само дето не може да говори…“.

куче
Снимка: iStock

Проблемът е, че не искам да се чудя дали някое пуснато свободно куче може да говори, или е добро, и да си представям как може да се наложи да тичам вместо в парка - в Пирогов за инжекции против какво ли не. Нито пък ми е приятно да предупреждавам децата си да не стъпят в някое кучешко или човешко облекчение.

Искам да си гледаме в природата, не в краката. Искам децата ми да тичат свободно в парка, а не кучетата.

Искам да има поне табелки на местата, на които е забранено да се разхождат домашни любимци без намордници, а не собствениците им да ми сочат тук-там изостанали стари табелки с нарисувано без намордник куче. Тоест, виждам ли, че може и да има нов закон, но старият е в сила.

куче
Снимка: iStock

Искам и да не чакаме поредния случай на ухапан или полуизяден човек, за да вземем мерки.

А дотогава ще се моля това да не съм аз, или някой от семейството ми. И ще продължавам да си разхождам кучето с каишка. Нищо, че не е от големите породи. За мен няма значение дали малко, или голямо куче ще ме ухапе.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти