Красивото аранжиране на масата в дома е залог хармоничен интериорен завършек и доброто настроение

g
Снимка: atg-design.com

Ивета Попова

През последните години става все по-актуална темата за начина на аранжиране на маса.

Това не се отнася само до празничното оформление или до оформление за специални поводи. Някои изследвания сочат, че красиво аранжиране кара подсъзнанието да възприема храната за по-вкусна. А от дизайнерска гледна точка допълва интериорната концепция.

Нека проследим кои са главните опорни точки по пътя към красотата и естетиката на една маса:

Избираме покривка

Разнообразието от форми, материи и цветове е огромно. Моята препоръка е да се избира форма според формата на масата – кръгла, квадратна, правоъгълна. Възможно е и да експериментираме като на една кръгла маса сложим кръгла покривка и върху нея малка квадратна за акцент, особено ако двете са в контрастни цветове. Тишлайферите и салфетките от плат също са добър вариант. На първите се поставят блюда, свещи и вази, а салфетките са подходящо хармонично допълнение.

g
Снимка: atg-design.com

Материите подходящи за ежедненото аранжиране са полиестер и акрил. Те се перат лесно, не се мачкат и често са обработени със състав, който не попива течности.

За празничната трапеза по-подходящо е да изберем естествени материи като лен и памук. Покривките от тези материи са здрави и изглеждат красиво. Важно е да помним, че след пране тези покривки често се свиват и е добре да избираме по-голям размер от необходимия.

g
Снимка: atg-design.com

Съвет: избирайте покривката в една цветова гама с интериора или в по-ярка такава, според вашите лични предпочитания. За по-завършен вид на масата се сдобийте с подходящи салфетки. Покривката и салфетките могат да бъдат един и същи цвят или в контрастни такива.

Прибори, съдове и декорация

Необходимо е да спазваме една обща концепция в избора на съдовете. Те трябва да бъдат в един стил, с монохромна цветова гама или цветна в съчетание с монохромна. Всичко зависи от избрания от вас стил на оформление.

g
Снимка: atg-design.com

Що се отнася до декора – вариантите са хиляди: различни цветови вариации, украса във вид на цветя, свещи, плетени елементи и много други. Използвайки определена тематика ние можем да създадем удивителна и оригинална атмосфера в интериора.

Експериментирайте! Хармоничното оформление несъмнено променя нашата нагласа и влияе положително на настроението.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти