Свежест в дома: жива зеленина или декоративен мъх?

г
Снимка: atg-design.com

Ивета Попова

Най-често вдъхновение за интериора черпим от природата. Една от последните актуални идеи се явява “обличането” на стени или част от тях с жива зеленина или декоративен мъх, за които ще ви разкажа в тази статия.

Да украсим дадено пространство с аранжировка от жива зеленина, позволява: въздуха в помещението да се насища по-бързо с кислород, както и поглъщане на вредни емисии и прахови частици. Природния аромат е изключителен, а релаксиращия ефект на атмосферата върху обитателите е гарантиран.

г
Снимка: atg-design.com

За съжаление, подобни конструкции се нуждаят от специални грижи и внимателна поддръжка. Става дума за системи за поливане и канализация, поддържане на определена светлина и температурен режим. Съвсем естествено, живите растения са сезонни и не са в състояние да радват окото целогодишно.

г
Снимка: atg-design.com

Ако искате да имате растение, което ще озелени интериора и ще му придаде свежест, но нямате време да се грижите за него, имаме друго решение! Композициите от естествения мъх са чудесна идея. Мъхът е приятен на допир и превъзходно поглъща звуците. Стените от декоративен натурален мъх могат да бъдат изработени в различни размери, цветове и форми.

г
Снимка: atg-design.com

Впечатляващият краен вид се получава посредством напояването на натуралния мъх със специални течности, които го консервират, наречено “стабилизация”. Растението остава живо на вид, но всички биологични процеси в него са преустановени. По този начин то не само не губи своите превъзходни свойства, но при това придобива ред нови:

• мъха остава стабилен с течение на времето;
• не се нуждае от поливане и наторяване;
не задържа прах и в него не се образува плесен и бактерии;
• придобива еластичност и яркост на окраската;
• абсолютно безвреден е за хора и животни, има хипоалергенни свойства.

г
Снимка: atg-design.com

Наред с положителните качества на мъха е важно да се има предвид, че не е желателно да бъде поливан и излаган на пряка слънчева светлина, тъй като по този начин се съкращава срокът му на служба. След монтиране мъха вирее благодарение на влажността на въздуха - 50% или по-висока, което не се отличава от стандартната влажност в едно помещение. Следвайки тези препоръки растението ще запази своя привлекателен вид и ще продължи да радва окото продължително време.

г
Снимка: atg-design.com

Зелените дизайнерски градинки са не само тренд в интериорните решения, но и източник на радост. Независимо от начина на озеленяване на даден интериор, късчето природа несъмнено ще внесе свежест и вдъхновение в ежедневието на обитателите му.

Оригинално нали? Кое бихте избрали вие?

г
Снимка: atg-design.com

Припомнете си още: 9 актуални тенденции в интериорния дизайн за 2018 година

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти