Психология на цветовете в интериора

х
Снимка: atg-design.com

Ивета Попова

Цветовете, в своите стотици милиони нюанси ежедневно са около нас. Но имаме ли пълна представа за това какво е тяхното въздействие въхру нашите възприятия, състояние и емоции?

В действителност, цвятът е един мощен дизайнерски инструмент. Всеки един цвят ни въздейства по своему и при това създава определено настроение и атмосфера в дадено помещение. При избор на цвят на даден интериор трябва да се има предвид тепераментът и характерът на хората, които го обитават, а също така и функционалното му предназначение.

Червен

Цвета на страстта, романтиката, активността. В интериора червеният цвят се използва за акцент, фокусиране на вниманието. Главното правило е колкото по наситен е нюансът толкова по-малко трябва да присъства в интериора. Оренжевата разновидност на цвета повишава апетита и се използва широко в дизайна на кухня.

х
Снимка: atg-design.com

Жълт и оранжев

Два топли цвята, много близки един до друг. Излючват позитивност и бодрост, асоциират се най-често със слънцето, пясъка, плажа и предразполагат към доброжелателна атмосфера. Къде може да добавим слънчеви цветове в интериора? – малки тъмни помещения, кухня, коридор, дори в банята! 

х
Снимка: atg-design.com

Кафяв

Предизвиква усещане за естественост, защото се среща в природата, асоциира се със земята, глината, дървото. Този цвят се свързва със стабилност, твърдост и надеждност. Смесицата от кремаво и кафяво дава най-често използвания в интериора цвят –  бежово. Чисто психологически – хората често се чувстват несигурни в избора на цвят, именно затова предпочитат да изберат неутрален, който е съчетаем с всичко и сам по себе си успокоява и не се набива на очи.

х
Снимка: atg-design.com

Зелен

Първата и най-очевидна асоциация – природа, която от своя страна се асоциира със спокойствие, хармония, свежест. В интериора зеленият цвят се използва в помещенията, където са е необходимо спокойствие като ресторанти, кафенета, СПА салони. Спектърът на зеления цвят е много широк, именно затова не може да се определи точно дали цветът е непременно топъл или студен.

х
Снимка: atg-design.com

Син

Асоциира се с водата или с небето. Водата отпуска и успокоява, а огромното, синьо, безоблачно небе поглъща и дава дълбочина. Нищо чудно, че този цвят много често се използва в спалните. Ако вземем по-наситен и тъмен оттенък на синьото, то той ще бъде напълно подходящ за работен кабинет, за да се настроим на делова вълна. Синият като най-студен от всички цветове, притежава свойството да разширява визуално пространството.

х
Снимка: atg-design.com

Бял

Създава чувство за чистота. Белият цвят в интериора е  фон, на който може да се твори, да се добавят различни цветови акценти и комбинации. Именно това е причината да бъде предпочитан от хората, които избират като стил на интериора модернизъм и минимализъм. Освен това една бяла стая може да бъде преобразена според настроението ни или според сезона. Белият цвят следва да се използва в помещения, където по-малко естествена светлина, защото я отразява.

х
Снимка: atg-design.com

Черен

Черният цвят в интериора изглежда смело, тъй като сам по себе си е много драматичен. Също като червения, черният цвят е призван да фокусира вниманието. Широко разпространено е мнението, че стените боядисани в черно визуално смаляват пространството. Въпреки това всичко зависи от останалите елементи изграждащи интериора. В разумни количествав интериора, черният цвят изглежда аристократично.

х
Снимка: atg-design.com

Сив

Сивият цвят все повече набира популярност, той е изтънчена елегантност без консерватизъм. Той се явява доър компонент към който и да е друг цвят и лесно се съчетава с по-ярките. Сивият цвят има достатъчно широк спектър от нюанси, от които може да подбираме подходящ. Цветът много често се прилага в модерните интериори, в почти всички помещения като кухня, гостна, спалня.

х
Снимка: atg-design.com

В дествителност всеки отделен цвят има много различни нюанси и характеристики, които всеки един човек възприема по своему. Именно за това, главен фактор при избора се явяват личните усещания и предпочитания, както и цялостната концепция на интериора.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти