Колонката на Симо Колев: До 20-годишния млад мъж...

Колонката на Симо Колев: До 20-годишния млад мъж...
Снимка: Личен архив

Направих го за жените, сега ще го направя и за мъжете.

Какво трябва да бъде един 20 годишен мъж. Качества, състояние на духа, състояние на ума. Абе, общо състояние.

Започваме.

На 20 наистина всичко започва. Тъкмо е завършил училище. На 20 знае какво следва. Поне, кой университет. Поне, дали тук или в чужбина.

На 20 ще бъде моят син. След няколко години. Малко.

На 20 трябва да си ентусиазиран, а не уморен. Горящ, а не прегорял.

На 20 трябва да знаеш, че светът те чака. Да го промениш.

На 20 трябва да знаеш как да се обличаш. И да знаеш какво означава стил. И че стилът не означава да пазаруваш скъпи дрехи. Стилът не е в етикетите, а в начина, по който изглеждаш.

На 20 трябва да знаеш как да излизаш с 10 лева без да се налага да мрънкаш и без да ти пука, че имаш приятели, които излизат с по 100.

На 20 трябва да си свикнал да си оправяш леглото всяка сутрин. Като в казармата – по конец. И най-важното е, че трябва да знаеш защо трябва да си оправяш леглото като в казармата – по конец. Защото това е първата ти от много други задача за деня, която си свършил. Първата ти победа, първото нещо, което си докарал до успешен край.

През деня ще има много неща, които няма да можеш нито да започнеш, нито да завършиш. През деня ще имаш много победи и много загуби, но оправеното ти легло ще бъде това, което ще те изпрати и това, което ще те посрещне след деня. Тежък или нормален.

На 20 трябва да знаеш, че у дома има правила. Всеки дом има правила. И на 20 още повече трябва да знаеш, че функцията на вашите е не да те дундуркат. А да ти дадат старт. Не да ти купят 10 чифта Адидас Porshe eddition, a обувки, с които да си обут. На 20 трябва да знаеш, че обичта не е релевантна на купеното, подареното, предоставеното.

На 20 трябва да знаеш, че на ескалатора в метрото се стои вдясно, а не по средата. Още по-хубаво би било, ако си го видял в Лондон.

На 20 трябва да си обиколил всички музеи и всички галерии в града ти. Трябва да правиш разлика между Антон Митов и Димитър Казаков. Или поне трябва да знаеш, че са художници.

На 20 трябва да знаеш защо богатите държави са богати и защо бедните държави са бедни.

На 20 трябва да знаеш, че за всяко нещо, за всяко следствие си има причина, а не тъмни сили.

На 20 трябва да знаеш английски.

На 20 трябва да можеш да се забавляваш. Да знаеш местата, на които ходят хора като теб. На 20 е ок да се напиеш. И да се напиваш.

Но най-важното е да знаеш защо се напиваш.

На 20 трябва да знаеш, че най-тъпата причина да се напиеш е, защото можеш.

На 20 трябва да си имал поне няколко сезонни работи зад гърба си. Колкото по-непретенциозни са, толкова по-добре. Образованието трябва да ти е ценност. То ще ти донесе избор, възможности и просперитет и най-вероятно повече никога няма да работиш тези сеознни работи.

Но ако заедно с добрата ти диплома в CV-то си напишеш, че си бил общ работник, това ще е детайлът, който ще те отличи от останалите стерилни кандидати за една работа. На 20 трябва да знаеш, че ти трябва добра диплома. А “психология”, “педагогика” или “културология”, където си влязъл с бал тройка, не е добра диплома. Освен, ако напълно осъзнато не искаш да учиш това, което изброих.

На 20 трябва да знаеш, че жената не е биологичен вид, който е роден за да се бори за твоето одобрение. Обратното е по-трудно, но това е естественият начин на нещата.

На 20 трябва да знаеш, че трябва да се стараеш в любовта. Дори и тази, с която си, да не си струва, дори и да виждаш, че май генерално не си струва, на 20 трябва да си научил, че няма такова нещо, като напразни усилия в любовта. Има усилия. Понякога напразни, но никога не става без усилия. Това се цени. И винаги се е ценяло. И тези, които го ценят, правят разликата между Памела от Обнова и Яна от центъра. Това е.

На 20 трябва да си прочел много книги и никога да не използваш израза – “аз се уча от училището на живота”. На 20 се учиш от книгите, отношенията между вашите и света около теб.

На 20 можеш да слушаш каквото искаш, но трябва да знаеш кои са Oasis, U2, ABBA, Beatles, Stones, Sting, Euritmix, Elvis и Sinatra.

На 20 трябва да знаеш, че нещата могат да се решават по много начини, като един от тях е твоят начин. Поработи върху него.

На 20 си в началото. Имаш време.

На 20 трябва да знаеш, че разликата между това да имаш време и да си пропилееш времето е едва доловима. Дано го знаеш.

На 20 си нешлифован. От теб зависи дали ще си останеш нешлифован и само баба ти ще знае колко голяма работа си. Или ще оставиш следа.

На 20 не тлееш и не изгаряш. Гориш.

Успех, пич ! Ти си.

Прочетете още:

Симо Колев: Трупай, момиче, трупай!

Мъже, негодни за употреба

Колонката на Симо Колев: До 30-годишните момичета...

Колонката на Симо Колев: До 40-годишните жени...

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти