Коледата на самотните

Ива Екимова
Снимка: Владислав Филипов/ Christian of Roma Group

Ива Екимова

Да се говори за самота на Коледа би било кощунство, ако не беше факт.

Според данни на Евростат около 14,7% от общия процент на българските домакинства са самотни родители. Това означава, че повече от 400 хиляди са самотните родители у нас. 

Най-висок брой самотни родители у нас живеят в София – 18,5%. С числата и процентите – дотук.

Вече чувам шумната опозиция, която развява знамената на семейната институция, гарнирана с пълнени с боб чушки, тиквеници, постни пити с паричка и така до 7, 9, 11 или 15 блюда.

Хайде, нека бъдем честни! Колко пъти семейната коледна трапеза е разтурена със заричането, че никога повече няма да си причиним подобно нещо и следващата година се надяваме късметът да ни отведе до екзотична дестинация, от която обратният полет е поне на 10-ти януари?

И така много хора, в това число и такива, които познавам лично, ще посрещнат Коледа сами.

Няма място за отчаяние.

Докато чакаме коледното чудо, нека пробваме няколко малки трика, които да ни избавят от самотата:

1. Направете си списък на всичко, което ще ви трябва за подготовката на коледната трапеза. Вземете предвид само онова, което можете да сготвите сами и не се престаравайте. Списъкът ще ви ангажира и хич няма да мислите с кого ще бъдете на Коледа. Резултатът ще ви ободри.

2. Пазарувайте през седмицата, рано сутрин или късно вечер, в краен случай по обяд. В края на работния ден струпването на пазаруващи хора е не просто изнервящо, а направо влудяващо. Всеки уважаващ себе си магазин, особено от по-големичките, в 8.30 вече е отворен. Ако не ви притиска фиксирано начало на работното време – марш към супера.

3. Не пропускайте украсата на дома! Навсякъде греят гирлянди, елхи и коледни светлини. Ако у вас е тъмно, без елха и щастливи джуджета, които висят от врати и прозорци, ще се чувствате още по-самотни.

4. Огледайте се. Със сигурност имате поне двама познати, които също ще са сами на Коледа. Комбинирайте се. И по-весело ще бъде, и по-забавно, да не говорим, че е неочаквано. Кой знае - по Коледа стават чудеса.

5. Комбинацията важи и за приготвянето на храната. Не е нужно да правите всичко сами.

6. Ако имате деца, поканете приятелите на вашите деца. Нищо не действа по-ободряващо от детски глъч у дома. Ще се изненадате колко общи теми имате и хич няма да ви мине през ума да включите телевизора.

7. Не се тревожете за подаръците. Днес се издават рекордно количество книги. Всяка от тях е между 12 и 18 лева. Ако купите биография, а такива има колкото щеш, или автобиография – няма да сбъркате. Книгата е непреходен дар, дори да не влезе в употреба веднага след подаряването.

8. Хубавото на коледната трапеза е, че не се налага да я вдигате. Така на сутринта, дори налегнати от махмурлук или отчаяние, ще сме достатъчно заети с чистене, за да мислим за глупости.

9. Когато приключи всичко, потърсете планина, където има достатъчно сняг. Бялото величие ще ви докаже колко малки и нищожни сме. Независимо дали сме посрещнали Коледа сами, самотни, в неподходяща компания, или обкръжени от детски глъч.

10. Не забравяйте! Всичко вече е зад гърба ви. Насладете се на сегашния момент.

Защото другата Коледа със сигурност ще е различна!

Прочетете още от Колонката на Ива Екимова в Edna.bg:

Бивши.ком

Къде са децата?

Само още Edna нощ...

Събуди се!

Сексапил в особено големи размери

Селфи във фитнеса

Виртуален секс

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти