Как се бори зимна депресия? (не, не е с витамини)

жена зима
Снимка: iStock

Зимата може да носи коледни и новогодишни празници, но също така навява меланхолични мисли, стрес, тъга по отминали щастливи мигове и досада от студеното време.

Студените месеци успешно депресират с липсата на достатъчно слънце - ставаш сутрин по тъмно, излизаш навън в мрак, хапваш един обяд и пак е нощ, прибираш се, лягаш си и така ден след ден. Често могат да минат дни без да видиш слънцето, скрито зад тежки облаци.

Преди Коледа е еуфория, но пък и стрес, след Нова година наляга студ, безпаричие и безкраен януари.

Колкото и витамини да се пият и лампички да блещукат, подаръци да се получават и вино да се пие, депресивното усещане остава устойчиво загнездено вътре в нас.

Най-ефикасният начин, който съм открила за справяне с това явление, е да започнеш да си правиш конкретни и приятни планове за идната година.

Планирай кратко пътуване до любима или мечтана дестинация още в първите месеци на новата година, купи си билет за концерт, дори и да е в средата на 2024, помисли си къде искаш да почиваш през отпуската, разгледай цените на самолетните билети, офертите на хотелите и други подобни.

Замисли се какво наистина искаш да направиш през 2024-та и започни с малки крачки към осъществяването на целта.

жена зима
Снимка: iStock

Някой веднага ще се запита какъв е смисълът да се правят толкова далечни планове, всичко може да се случи до тогава, “изобщо не се знае дали ще сме живи” и други подобни.

Разбира се, винаги е възможно нещо да се прецака или да не се случи както е било планирано. Но ще е прекалено тъжно да живеем в постоянен страх от евентуално объркване и това да ни спира да гоним желанията и мечтите ни.

По-добре да имаш нещо хубаво, за което да си мислиш с радостно очакване, отколкото да лягаш и ставаш с мисълта, че лошо може да се случи и това да ти слага спирачки за всичко.

жена зима
Снимка: iStock

Пък представи си, че нещата станат така, както трябва! После ще си кажеш “Ей, добре, че направих това за себе си!”.

Не следва да чакаме някой друг да се грижи за нашето щастие, ние сами трябва да подсигурим хубавите неща, които искаме да ни се случат. И колкото по-рано започнем да работим в тази посока, толкова по-добре.

Пък и ще се убедите колко добре се гони зимна депресия, когато билетите вече за купени, мястото за почивка запазено, а датата приближава. ;)

Прочети още от Лилия Огнянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти