Идрис Елба - най-сексапилният мъж на планетата

идрис елба
Снимка: Getty/Gulliver

Заглавието на тази статия не отразява с точност моето лично мнение, но е трудно човек да спори със списанията Esquire и People. Едното от тях е обявило Идрис Елба за най-сексапилния мъж на Земята през 2013 година, а другото – в края на 2018-та.

Подобни гръмки титли винаги са безкрайно субективни и се превръщат в повод за безсмислени дебати в Интернет, но надали някой може да отрече, че Идрис Елба е красив и магнетичен мъж, а освен това е и страхотен актьор. Всички тези негови качества ще са му необходими, за да се изправи ефективно срещу Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм наведнъж в ролята на злодея Брикстън в „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“, който излезе на 2 август по кината в цял свят.

Джейсън Стейтъм – една филмова звезда от застрашен вид

Историята на Дуейн Джонсън-Скалата - от шампион на ринга до шампион на Холивуд

идрис елба
Снимка: Universal Pictures

Малко хора притежават подобен впечатляващ набор от лични характеристики. Бидейки хетеросексуален мъж, ще ми се наложи да пренебрегна сексапила и физиката на Елба за сметка на актьорските му дарби в тази статия. За щастие, за способностите му пред камерата има доста какво да се каже.

Пълното му име е Идриса Акуна Елба – както можете да предположите от името му, баща му е от Сиера Леоне, а майка му е от Гана. Самият той е роден и отгледан изцяло в Лондон, тъй че отличителните му британски маниери и акцент не бива да ви учудват въпреки африканския му произход.

Елба влиза в актьорската професия на възраст от 22 години с малки роли в сериали на ВВС, макар че се снима в реклами и като още по-млад. Професионалната си подготовка получава в Националната младежка музикална академия на Обединеното кралство, където успява да влезе единствено благодарение на стипендия, за която се класира заради проблемния си социален статут.

идрис елба
Снимка: Getty/Gulliver

Сами можете да се досетите, че за дете на африкански имигранти животът в Лондон не е бил лесен. Докато се обучава в академията, Елба работи по какви ли не места, за да се издържа: автомобилни фабрики, кол центрове и нощни клубове. Работата му като DJ очевидно му допада, тъй като и до днес актьорът периодично се подвизава на лондонската клубна сцена под псевдонима „Биг Дрис“.

Дори след като започва да получава роли, животът за младия Елба не се превръща в път, осеян с рози. Между 1994 и 2002 година актьорът остава категорично встрани от светлината на прожекторите преди да получи ролята на наркодилъра Ръсел „Стрингър“ Бел в награждавания криминален сериал на НВО The Wire. 

идрис елба
Снимка: Getty/Gulliver

Но по това време телевизионните продукции нямат репутацията, която имат днес и въпреки скока на популярността си, Елба не започва веднага да получава главни роли в киното. През 2007 година актьорът се появява в поддържащ капацитет в хитовете „28 седмици по-късно“ и „Американски гангстер“, където застава пред камерата на сър Ридли Скот редом с легендарния Дензъл Уошингтън в амплоа, сходно с персонажа си от The Wire.

Студията продължават да разчитат на звездните екранни партньори на все още не дотам известния Елба, за да продават масово филмите с негово участие и така той се озовава в продукции в компанията на поп кралицата Бионсе и на носителите на „Оскар“ Гари Олдман и Никълъс Кейдж. Популярността му продължава да расте, а за това спомагат и продължаващите му страхотни роли на малкия екран.
През 2009 година Елба участва в няколко епизода от американската версия на The Office, а през 2010-та влиза във вероятно най-емблематичното си амплоа и до днес – това на детектив Джон Лутър в едноименния сериал на BBC.

В стилен шлифер и в ролята на отмъстителен и безкрайно отдаден на работата си следовател, Елба излъчва авторитет, хладнокръвие и – да, познахте – сексапил в изобилие. Вторият сезон на сериала – от 2012 година - дотук се радва на най-широко критическо одобрение и именно за него актьорът печели „Златен глобус“ за своето изпълнение като Лутър, най-високото отличие в киното за роля на малкия екран.

Предвид високите оценки за последния, пети сезон на „Лутър“, който излезе в началото на тази календарна година, изглежда вероятно сериалът да продължи и занапред, но основен проблем за продуцентите от ВВС, също както в случая с другия им хитов сериал „Шерлок“, ще е графика на звездата в главната роля. Идрис Елба и Бенедикт Къмбърбач вече са сред най-търсените актьори на планетата.

идрис елба
Снимка: Getty/Gulliver

Именно това е най-важният ефект, възпроизведен от критическия успех и масовата популярност на „Лутър“, върху кариерата на Елба – Холивуд вече започва да го възприема като суперзвезда и подходящ изпълнител на главни роли, който не се нуждае от по-именити екранни партньори. След спечеления „Златен глобус“ в началото на 2013 година, успехите му започват да се трупат с висока скорост.

Гийермо Дел Торо му поверява ключова роля в блокбъстъра си „Огненият пръстен“, където Елба изпъква с много над целия останал актьорски състав, а в „Мандела: Дългият път към свободата“ актьорът отново прави страхотно превъплъщение, за което е номиниран за „Златен глобус“ и получава повсеместни критически похвали.

Marvel Studios далеч не успява да използва в пълен капацитет фантастичния му потенциал и го ограничава до поддържащата роля на Хаймдал в поредицата за Тор. Персонажът на Елба все пак изпълнява важна функция в определени сюжетни моменти от „Тор: Рагнарок“ и „Отмъстителите: Война Без Край“, а ние можем само да спекулираме колко е бил доволен Крис Хемсуърт от факта, че не му се е наложило да се конкурира по-усилено с Елба за зрителското внимание.

Крис Хемсуърт – богът на гръмотевиците и женските сърца на 35!

идрис елба
Снимка: Getty/Gulliver

За представянето си като коменданта в „Безродни зверове“ на Кари Фукунага от 2016 година, актьорът отново е номиниран за „Златен глобус“, а този път – и за награда „БАФТА“. На този етап фактът, че Елба все още не е бил номиниран за „Оскар“, изглежда като черна несправедливост, която надали ще просъществува още кой знае колко години.

Комерсиалните проекти на Елба също се радват на забележителни успехи. Вече споменатите филми на Marvel Studios с негово участие се превръщат в някои от най-печелившите ленти в историята на киното, „Стар Трек: Отвъд“ се утвърждава като солидно попълнение в дългата история на прочутата поредица, а анимациите, които е дарил с авторитетния си, басов глас, не остават по-назад.

„Зоотрополис“, в който Елба озвучава огромният бивол, който е шеф на полицията в града на животните, печели „Оскар“ за най-добър анимационен филм за 2016 година. Актьорът озвучава и морски лъв в друга от номинираните ленти в категорията във въпросната година, „Търсенето на Дори“, а в „Книга за джунглата“ на Disney, който пък в същата година печели „Оскар“ за най-добри визуални ефекти, Елба озвучава легендарния злодей в безсмъртната история, тигъра Шир Кан.

идрис елба
Снимка: Getty/Gulliver

Както виждате, сексапилът на актьора се простира извън добре поддържаната му брада и физика и правилните му черти. Плътният му глас е разтапящ, но по-привлекателни от всичко останало са виртуозните му професионални умения и успехите му дотук. Тази година Елба участва във вече споменатия „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“, както и в мюзикъла „Котки“, чийто наскоро излязъл трейлър разтърси Интернет с плашещите си визуални ефекти върху вида на актьорите.

Елба надали има шанс в бой срещу бившите професионални атлети Дуейн „Скалата“ Джонсън и Джейсън Стейтъм, но всъщност е трениран кикбоксьор и е непобеден в единствения си мач дотук, провел се през 2016 година. Три години по-късно имаме възможност да ги видим в екранна схватка на кино, която обещава да спечели нас, мъжете, със своята зрелищност и бруталност, а жените – със съвършените участници в нея. На всекиму своето, нали така?

идрис елба
Снимка: Universal Pictures

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти