Историята на Дуейн Джонсън-Скалата - от шампион на ринга до шампион на Холивуд

Дуейн Джонсън
Снимка: Getty/Gulliver

Популярната култура на 21-ви век ражда легенди повече, отколкото когато и да е било през миналото. Сега налице са средства като Интернет, телевизия, кино, социални мрежи и всевъзможни инструменти на масовата комуникация, чрез които хората могат да станат известни.

Затова и има старомодни филмови звезди като Том Круз, телевизионни идоли като Кит Харингтън и откровени псевдознаменитости, родени от Facebook и Instagram, като Ким Кардашиан, българския ѝ еквивалент Николета Лозанова и много други.

Но малко личности имат интелектуалния и стратегически капацитет да използват всички тези канали едновременно. Дуейн Джонсън е една от тях. Звездата му изгря в идеалния момент, за да се възползва той от всички предимства на своето време.

И това, което го прави световен идол в наши дни, това, което му осигурява почти 60 милиона последователи във Facebook и колосални приходи за почти всеки филм, в който участва, е нещо повече от съвършена PR стратегия. А фактът, че зад имиджа му стои истински човек.

Дуейн Джонсън не просто е известен като Скалата, той наистина изглежда като скала с изключителната си физика, за която полага неимоверни грижи в часове, в които повечето от нас сладко спят. Дуейн Джонсън не просто е носител на световния рекорд на Гинес за най-многото заснети селфита, 105, в рамките на 3 минути. Той в действителност обича своите фенове, винаги ги третира с уважение и има безупречната репутация на един от най-милите и спокойни хора в Холивуд.

Но всичко това е документирано достатъчно добре, за да го анализирам и аз в отделен текст. Добрите дела на Джонсън, многобройните му жестове към феновете, благотворителните инициативи, в които е участвал, всичко това е било отразено в новини къде ли не. Същото се отнася и до многото му печеливши хитове по киносалоните, поредиците, които е съживил с участието си в тях, и талантът му за екшън, комедия и драма.

Не, аз предпочитам да ви дам перспектива върху личността на Дуейн Джонсън, каквато не сте чели никъде другаде – перспективата на един фен на професионалния кеч.

Дуейн Джонсън
Снимка: Getty/Gulliver

Не, не бързайте да затваряте страницата – тук няма да говоря в детайли за това как Джонсън стана легенда на ринга и 9-кратен световен шампион за рекордно кратък период от време, нито за мачовете му с имена като Стив Остин, донесли рекордни телевизионни рейтинги и жива посещаемост на шоутата, където се подвизаваше той.

Не, тук ще хроникирам отношението на Джонсън към неговото минало като кечист, защото малко неща говорят толкова красноречиво за личността на един човек, колкото тонът, с който той говори за миналото си.

През 2001 година Джонсън за първи път си взе няколкомесечна почивка от подвизите си на ринга, за да заснеме „Кралят на скорпионите“ – филма, в който той за първи път игра главна роля. Не след дълго почивките зачестиха, появите му между въжетата станаха все по-епизодични, ролите се умножиха и през 2004 година Скалата се би на ринга в мач, който дълго време се смяташе за последния му.

Дуейн Джонсън
Снимка: Getty/Gulliver

В тези три години, в който съвместяваше кариерата си на ринга с кариерата си в Холивуд, той беше известен като Дуейн „Скалата“ Джонсън и именно с това име беше анонсиран на филмовите постери и по рекламите. След 2004 година Джонсън рязко промени курса си на поведение спрямо миналото си като кечист.

И по този начин разочарова много хора и изгуби много фенове – в това число и мен самият.

Между 2004 и 2010 година актьорът Дуейн Джонсън категорично отказваше да се идентифицира като Скалата. Човекът, който беше станал такава сензация по телевизията в цял свят, че киното неизбежно го беше изтеглило в своята орбита, се опитваше да избяга от същността, която беше направила звезда. В този период Джонсън отслабна физически в безсмислен опит да изглежда като „средностатистически мъж“ и изигра най-абсурдните и нелепи роли в живота си.

Дуейн Джонсън
Снимка: Getty/Gulliver

Детски комедии като „Игра по план“ и „Феята на зъбките“ показаха на света, че Джонсън е повече от еднообразен и стереотипен екшън герой от типа на Джейсън Стейтъм, който в момента тъне в забрава, но и маркираха най-ниските точки от актьорската му кариера с печално ниски приходи и слаби критически отзиви. Същевременно треторазрядни екшъни като „Doom“ го показаха в кошмарно лоша светлина и не отразиха способностите му по никакъв начин.

Последваха няколко добре приети поддържащи роли в други комедии като „Умирай умно“ и „Ченгета в резерв“ и след това дойде 2011 година – годината, в която стана ясно, че Вин Дизел е взел най-доброто решение в своя живот, присъединявайки Дуейн Джонсън към поредицата „Бързи и яростни“.

Самата поредица отбеляза рекордни приходи с петата си част, в която Джонсън изигра главна роля за първи път, и оттогава насам не е спряла да расте откъм популярност и гледаемост по киносалоните. Самият Джонсън пък си спечели някои от най-положителните отзиви за кариерата си дотогава в ролята на Люк Хобс, тестостеронен мачо от ЦРУ, който отказва да се провали в която и да е мисия.

Успехите дойдоха и след „Бързи и яростни 5“ Джонсън рестартира или участва в продълженията на още поне пет поредици, вдъхвайки им нов живот, донасяйки им рекордни приходи и утвърждавайки собствената си репутация на световен box office шампион. Новите роли разкриха и нови измерения на актьорския му талант. Но той не пропусна да спечели и десета световна титла там, където звездата му изгря за първи път – ринга на WWE.

О, чудо! През 2011 година Дуейн Джонсън отново стана Скалата и се завърна на ринга за серия от финални мачове срещу най-големите суперзвезди на новото поколение Джон Сина и Си Ем Пънк – въпреки по-голямата си ангажираност в Холивуд и въпреки огромните си успехи като новоизлюпена филмова звезда.

Дуейн Джонсън
Снимка: Getty/Gulliver

Именно тези предшестващи завръщането му успехи доказаха, че появите му на ринга не бяха самореклама, PR стратегия или необходимост, а тъкмо обратното – бяха жест и своеобразен реверанс към към мястото, където Джонсън се беше научил да играе фиктивен хиперболизиран персонаж всяка вечер пред живи аудитории от по над 10 000 души.

След като в продължение на почти седем години се беше илюстрирал като леко жалък комплексар, който се срамува от корените и миналото си, през 2011 година Джонсън най-накрая се научи да бъде себе си. А Скалата е неделима част от Дуейн Джонсън, както и обратното.

И, я виж ти! Днес сме в 2017 година и светът вече познава Дуейн Джонсън като Дуейн Джонсън, не защото той поправя репортери, които го адресират като Скалата, или избягва въпроси за миналото си на ринга, а точно защото го е възприел с гордост и достойнство. Това на свой ред му е възвърнало милионите фенове от цял свят, сред които и моя милост, и го е направило най-голямата филмова звезда на планетата днес.

Най-трудната роля на всички ни в този живот е да се научим да бъдем себе си. На главния герой на тази статия му трябваха около 10 години. Сега Скалата е 10-кратен световен шампион на ринга, Дуейн Джонсън е многократен шампион на световния box office, но, най-важното от всичко, прякорът му, с който стана известен през 2000 година, важи повече отвсякога – “The People’s Champ” или Шампиона на народа.

 

Symbolic and full circle. 18yrs ago when I first broke into Hollywood, I knew nothing about acting or the business of Hollywood. Nothing. The only thing I knew and was 100% committed to was surrounding myself with good hard working people and the hard work I was willing to put in with my own two hands. I wanted to win, but I was willing to fail, because I knew that my effort was the only thing I could always control. And if I got my ass kicked and failed but gave great effort, I’d always come out the other side a better man. Here we are today, 18yrs later... these same two hands (with more callouses) touching this symbolic cement. My heart is full of GRATITUDE for my family, loved ones and everyone on my team who touches this with me. I’m a very grateful man. And we’re just getting started... #HollywoodWalkOfFame #StarCeremony #TwoHandsPhilosophy ✋🏾🤚🏾

A post shared by therock (@therock) on

 

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти