6 храни от коледната трапеза, които могат да развалят празника на детето

Коледа празници дете
Снимка: iStock

По традиция коледната трапеза е отрупана с вкусотии, настроението е на макс, родителите, и те нали са хора, се поотпускат и занижават контрола над децата. А на тях само това им трябва. Най-много работа по празниците имат педиатрите в спешните отделения - хранителни натравяния, травми, изгаряния. Ясно е, че всеки глези децата с лакомства, но към някои храни трябва да сме особено внимателни, за да не се срещнат децата с чичо доктор вместо с Дядо Коледа.

Ядките са опасна храна за малките деца. Те са алергени и могат да причинят алергична реакция у предразположените. Големият проблем обаче е попадане на ядка в дихателните пътища. Това обикновено става, когато детето с ядка в уста говори или се засмее и аспирира ядката. Тогава започва кашлица и трудно поемане на въздух.

Коварното е, че ядките не се „хващат“ на рентген и диагнозата чуждо тяло в дихателните пътища се поставя късно, след повтаряне на пневмонии на едно и също място. Изваждането никак не е лесно - прави се бронхоскопия под упойка, често има и усложнения. Дръжте малките деца до 3-4 годишна възраст далеч от цели ядки, които обикновено са на празничната трапеза.

Морските дарове /скариди, октопод, раци/ могат да предизвикат тежка алергия при децата, по-добре не рискувайте. Сушито също не е подходящо, приготвя се със сурова риба.

Майонезата и много мазните храни не са подходящи за деца. Майонезата се приготвя от олио и яйца, храни, които са трудносмилаеми. Съставът на купешката не е съвсем известен. Нека детето само опита руската салата, голямото количество може да му докара повръщане. Много мазнини, които могат да предизвикат стомашен дискомфорт, има и в колбасите, баници и баклави, сосове, пържени храни, сърми, зеле на фурна и др.

Безалкохолните напитки трябва да се забранят за децата, какво му е полезното на сместта от оцветител, подсладител, вода и консерванти? Само стомашни проблеми и излишни килограми.

Коледа празници дете
Снимка: iStock

Странно е да се говори за алкохол и деца, но алкохолните отравяния по празници не са рядкост. Деца, оставени без контрол, посягат към чашите с алкохол, а и традиционно таткото дава на синчето си да топне пръстче в алкохола. Така де, нали ще става мъж! Но децата нямат ензими, които разграждат алкохола, и дори в малки количества той може да причини тежко отравяне. Наскоро малко момченце изпадна в кома от няколко глътки вино.

Няма да се мине без шоколад и лакомства, но в големи количества могат да предизвикат обриви, повръщане, разстройство. Затова вниманието не е излишно, за да са спокойни празниците ви.

Коледа празници дете
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти