(Не)известни факти за салмонелата

месо яйца храна пиле
Снимка: Istock

Салмонелата придоби популярност през последните дни, когато стана ясно, че е внесено заразено пилешко месо. Не е необходимо да се изпада в паника, когато сме информирани за болестта можем лесно да я разпознаем, да се предпазим и да се лекуваме.

Салмонелата е инфекциозно заболяване, причинителите от тази група са над 1000 вида бактерии. В много случаи протича леко и остава неразпозната, бъркайки се с вирусна чревна инфекция например. Годишно в страната ни са регистрирани около 500 случая.

Бактериите са доста устойчиви, във вода могат да преживеят до 3 месеца, а в месо до година! Развиват се в температурен диапазон 10-40 градуса. Температура над 75 градуса ги унищожава. Което означава, че при варене, печене и замразяване загиват. Салмонелите живеят в храносмилателната система на животните. За да се зарази, човек трябва да погълне милиони бактерии. Болестта е най-опасна за бебета и бременни жени.

месо яйца храна пиле
Снимка: Istock

Заразяването става чрез консумацията на заразени храни с недобра термична обработка, основно от животински произход- месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Водата също е източник на зараза –басейни, водоеми. Салмонелата е устойчива и може да се пренесе чрез ръце, предмети, прибори, съдове до които се е докосвал болен човек или са заразени от друг източник, мухи и гризачи например. Домашните любимци също боледуват и пренасят инфекцията.

Оплакванията започват от 6 до 12 часа, максимум до 3 дни след заразяването. Салмонелата поразява тънкото черво, където се отделят токсини причиняващи диария, температура, повръщане, болки в корема. Изхожданията са многократни /5-10/, от кашави до воднисти, понякога с кръв и слуз. Интоксикацията и дехидратацията настъпват бързо, особено при малките деца. Понякога салмонелата може да протече и с грипоподобни форми, към описаните признаци се прибавят и болки в гърлото и мускулни болки.

Има и заразени хора без признаци на болест, т.нар. здрави заразоносители. Те разпространяват заразата без да боледуват. Хората, които се хранят и живеят здравословно имат добра имунна защита и по-рядко боледуват от салмонела, както и от други болести.

месо яйца храна пиле
Снимка: Istock

Усложненията са редки, но сериозни. Дехидратацията /обезводняването/ може да е много тежко и да доведе до хиповолемичен шок. При септичните форми могат да настъпят и органни увреждания –менингит, перикардит, пневмония и др.

Какви мерки трябва да се вземат за да не се заразим?

Консумирайте животински продукти преминали през санитарен контрол. За информация - 2% от домашните кокоши яйца, макар и пресни са заразени със салмонела. Затова на малките деца се предлагат твърдо сварени.

Избягвайте сурови или полусурови животински продукти. При съмнение най-добрата защита е варенето и доброто изпичане на порции /цялото пиле може да остане леко сурово в средата/.

Съхранявайте продуктите в хладилник. Изрядна лична хигиена, миене на ръцете с топла вода и сапун преди хранене. При хранене навън избягвайте продукти с яйца /кремове, майонеза, палачинки/ както и недоопечено месо.

При съмнение потърсете медицинска помощ. Салмонелата лесно се доказва чрез фекална проба във всяка лаборатория.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти