Не само лекарствата свалят високата температура

здраве зима
Снимка: iStock

Колкото и да сте оптимист като родител, едно е сигурно: и тази зима високата температура ще ви навести и то няколко пъти. И въпреки уверенията на педиатъра, че тя е естествена защитна реакция, която стимулира имунната система, преживяването е крайно неприятно.

Не бързайте да посягате към лекарствата, особено ако температурата е ниска и детето е в сравнително добро състояние. Тя може да си спадне и сама, ако знаем как да помогнем на детето.

Първото условие за смъкване на температурата е прием на течности повече от обичайното. Детето с температура излъчва течности през кожата, със секретите /хрема, кашлица/ и при учестеното дишане, а ако се прибавят и повръщане и разстройство дехидратацията /обезводняването/ са сигурни. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо се обезводнява. И в един момент се оказва, че поддържа температура не само от инфекцията, а и от обезводняване. Ако болното дете не се храни добре, не е страшно, после ще си навакса. Но да приема течности е задължително! Най-добрата течност е водата, според желанието на малкото се дават и айрян, чай, разреден сок от компот.

здраве зима
Снимка: iStock

Компресите с оцет са нашенски патент използван от времето на бабите ни. Няма никакво медицинско доказателство за ползата на оцета при смъкване на температурата, но този метод работи според препатили родители. Хладка вода и оцет се смесват в съотношение 3:1 и с тази течност се накисват кърпи, които се поставят на челото, ръцете, краката на детето. След 5-6 минути се сменят с нови, тъй като са се затоплили от кожата. Могат да се използват и чорапки, напоени със сместа.

При висока температура и когато тя не се влияе от лекарства се използва хладен душ /вана/. В началото водата е с телесна температура /37 градуса/, след това постепенно се свалят градусите за да стане хладка, не леденостудена.

здраве зима
Снимка: iStock

Народната медицина предлага и други методи за смъкване на високата температура. Малините понижават температурата -пресен сок от тях, чай от изсушени малини и от листа на малина. Чаят от липа и шипка също се препоръчват при висока температура. Безсолната извара също влиза в употреба, слага се върху марля и се поставя върху челото и крайниците. Друг ефикасен метод е намазване на ходилата с разбит белтък.

Родители споделят, че резенчета лимон, поставени върху ходилата /отгоре се слагат чорапки да ги придържат/, бързо свалят температурата.

здраве зима
Снимка: iStock

Много хора предпочитат хомеопатията. Изборът на средства е голям, той е индивидуален и зависи от това дали бързо се покачва температурата, дали има зачервявания, треска, мускулни болки и т.н.

Лекарствата си имат своето значение и обикновено се комбинират с другите мерки за сваляне на температурата. Важно е да не се прекалява с тях и да се прилагат когато наистина има нужда от тях - при висока температура, през нощта, когато състоянието на детето е тежко. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти