Грешки, които родителите допускат при боледуване на детето

болно дете родител
Снимка: iStock

Господ е измислил родителските притеснения, за да оцеляват децата. Когато детето ти е болно, макар и от банална настинка, светът ти се срива. Веднага се предприемат мерки, често излишни, само и само малкото да оздравее колкото се може по-бързо. В старанието си обаче родителите допускат куп грешки, които само усложняват положението на болното дете.

Паниката на родителите още повече затормозява детето. Освен че в състояние на стрес човек е неадекватен и греши, той изпраща и тревожни послания към детето. Дори и най-малките деца реагират на обстановката, те са интуитивни и се влияят от настроението на родителите. „Щом мама е толкова притеснена, значи с мен става нещо много страшно“, и обратно: „Мама и тати са спокойни, всичко е наред и бързо ще ми мине“.

А ако споделите във форумите за проблемите си, всезнаещи майки такива диагнози ще ви поставят, че ще ви настръхнат косите. Затова по-добре слушайте съветите на лекаря си и водете детето на контролни прегледи, ако нещо ви притеснява. Въпреки недоволствата от здравната ни система трябва да се признае, че достъпът до лекар е много по-лесен, отколкото по света.

Родителите са притеснени, а бабите са в прединфарктно състояние, когато болното дете откаже да се храни. Безапетитието при боледуване е естествена защитна реакция на болния организъм. При висока температура намалява поизводството на стомашни сокове и ако детето се насилва да яде, ще му докарате повръщане. Болното дете трябва да хапва колкото и каквото иска /ако болестта не изисква специална диета/, но да пие течности е задължително.

Прекаляването с лекарства е другата голяма грешка на родителите. Повечето детски инфекции са вирусни и антибиотици не се налагат, другите лекарства успокояват страданията, но не лекуват. Не е разумно за една лека хрема да се дават 7-8 лекарства, както често се случва.

болно дете родител
Снимка: iStock

Давайте само лекарства, предписани от лекаря, в противен случай натоварвате черния дроб и бъбреците на детето. Опасност крият и лекарствата против температура, те са дават само когато се налага, при висока температура и болки, а не профилактично. А прекаляването с капки за нос могат да увредят носната лигавица за цял живот. Възможен е и друг сценарий - за да не се „трови“ детето, му се дава по-ниска доза от антибиотика. Така не само се компрометира лечението, но и се създават резистентни щамове.

Класика в жанра е болното дете да се навлече с много дрехи и да спи в топла стая. Не чакайте да спадне температурата в тези условия. Детето с висока температура трябва да се охлади, а не да се претопля. Високата стайна температура още повече влошава състоянието на болното дете-въздухът става сух, лигавиците изсъхват, нослето се запушва, а кашлицата няма спиране. Оптимарната температура през нощта е 19 градуса.

Прочетете още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти